“Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για να συζητηθεί το χρέος στο Eurogroup”

Μια ευχάριστη είδηση για την ελληνική πλευρά αποτέλεσε η πληροφορία ότι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Συζήτηση που θα γίνει για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, πηγές της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον “εφεδρικό μηχανισμό”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.