Στο ΣΤΕ η ΕΠΟ για τη διακοπή του Κυπέλλου

Στην δικαστική οδό καταφεύγει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην προσπάθεια της να ολοκληρωθεί το Κύπελλο Ελλάδας.

Ειδικότερα, η ΕΠΟ προσέφυγε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 3.3.2016 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή για την άμεση και οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου της περιόδου 2015-2016, όπως επίσης ζητάει την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Για την ιστορία, η επίμαχή υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά τα επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας στις 2 Μαρτίου 2016, στον πρώτο ημιτελικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός.
Ειδικότερα, η ΕΠΟ, η οποία επικαλείται στην προσφυγή της ότι είναι μέλος της Παγκόσμιας (FIFA) και της Ευρωπαϊκής (UEFA) Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αναφέρει στην προσφυγή της ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου διακόπτεται οριστικά το Κύπελλο Ελλάδος, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, με μοναδικό λόγο την επίκληση του κινδύνου επανεμφάνισης φαινομένων βίας στους υπόλοιπους 4 ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της εξουσίας που παρέχει ο νόμος 4326/2015 για τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό», καθώς δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει κίνδυνος επανεμφάνισης της βίας, αλλά ούτε συνδέει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα αυτά με την ανάγκη λήψης του προληπτικού μέτρου της διακοπής του Κυπέλου Ελλάδος.
Ακόμη, αναφέρει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλει το αυστηρότερο δυνατό μέτρο, χωρίς να προκύπτει ότι αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο νόμος 4326/2015 παραβιάζει τους δεσμευτικούς κανόνες του διεθνούς αθλητισμού οι οποίοι κατοχυρώνουν το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία των εθνικών και διεθνών αθλητικών ομόσπονδων.

Σύμφωνα με την ΕΠΟ, η απόφαση διακοπής του Κυπέλλου δεν είναι κύρωση για μια συγκεκριμένη ομάδα, κ.λπ., αλλά καταλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο προσώπων, όπως είναι οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις, οι ομάδες, οι αθλητές, φίλαθλοι, οι διαφημιζόμενοι, τα ΜΜΕ κάθε είδους, κ.λπ.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΠΟ να αποκλειστεί και να αποβληθεί από τις διεθνείς οργανώσεις της FIFA και της UEFA, αλλά και να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες (εθνικές και σύλλογοι) από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
Οπως αναφέρει επιπλέον η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο κ. Κοντονής πριν προβεί στο μέτρο της οριστικής διακοπής του Κυπέλλου, δεν συμβουλεύθηκε ούτε τον συνάδελφό του υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά ούτε και το αρμόδιο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛΑΣ για να εκτιμήσουν την ύπαρξη ή μη απειλής της δημόσιας τάξης και να προτείνουν σχέδιο αντιμετώπισης της.
Πηγή: ΑΠΕ