Στο ρωσικό ΥΠΕΞ στις 4 Μαΐου με αίτημά του ο Έλληνας επιτετραμμένος

 

Του Νίκου Αθηναίου

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ, η Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με Τουρκία στο Αιγαίο και με «Μακεδονία». Η κ. Ζαχάροβα είπε συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια για την κατάσταση στα ελληνομακεδονικά σύνορα».

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα σχετικά με την ένταση στην ανατολική πλευρά της Θάλασσας του Αιγαίου. Αυτή τη φορά ο λόγος δεν είναι τόσο η μεταναστευτική κρίση όσο οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τη γειτονική Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 4 Μαΐου, ο ‘Έλληνας επιτετραμμένος στη Ρωσία έγινε δεκτός στο Τέταρτο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών ύστερα από αίτημά του. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, στις 29 Απριλίου, πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής, κατά παραβίαση του διεθνή νόμου, προχώρησε σε επιθετική ενέργεια κατά πλοίου του Ελληνικού Ναυτικού καθώς και κατά ελληνικού αλιευτικού κοντά στο αρχιπέλαγος Οινούσσες (όχι μακριά από τη Νήσο Χίο). Προκλητικές ενέργειες έγιναν και από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία η οποία έκανε επικίνδυνες πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά, η οποία μαρτυρεί την παντελή έλλειψη σεβασμού για το διεθνή νόμο, είναι πια στερεότυπη, και εμείς το έχουμε πει αυτό επανειλημμένα. Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λαμβάνουν αυτή τη συμπεριφορά ως δεδομένη. Προφανώς, προκειμένου να ικανοποιούν τις διεκδικήσεις τους κατά της Ελλάδας στη λεκάνη της Θάλασσας του Αιγαίου οι Τούρκοι επιλέγουν να ενεργούν προκλητικά, δημιουργώντας εντάσεις και απειλώντας με τη χρήση βίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κατάφωρη συμπεριφορά της Τουρκίας συνέπεσε αυτή τη φορά με τις πρόσφατες συμφωνίες που συνήψε με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Η εντύπωση είναι ότι η Άγκυρα αισθάνεται ότι είναι σε θέση να υπαγορεύει τους όρους της στην Ευρώπη και να την εκβιάζει ανοικτά. Αυτή η περίεργη και επικίνδυνη πολιτική από πλευρά της Τουρκίας οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο – η οποία είναι ασταθής έτσι και αλλιώς – και, κατά τη γνώμη μας, εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες».

«Η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας»:

«Η δεύτερη διάσταση της κατάστασης σχετικά με τα σύνορα της Ελλάδας σχετίζεται με τα σύνορα με τη Μακεδονία. Η κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό στα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας είναι σε έξαρση, και έγιναν νέες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας. Πρέπει να πούμε ότι η ένταση που συνεχίζεται στην περιοχή αυτή για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα εξελίσσεται σε διογκούμενο φορτίο για τις κυβερνήσεις της Μακεδονίας, Ελλάδας, και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τους προϋπολογισμούς τους και την υποδομή τους. Η εντύπωση είναι ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε καταστρεπτικό παράγοντα, ενώ η επίλυσή του παραμένει μακρινή προοπτική, παρά τις γνωστές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας. Το θέμα προσλαμβάνει μια νέα αίσθηση επείγουσας μορφής με φόντο την ασταθή εσωτερική κατάσταση στη Μακεδονία πριν από τις πρώιμες κοινοβουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου. Η αρνητική επίδραση της μεταναστευτικής ροής στην εύθραυστη εθνική και θρησκευτική ισορροπία της χώρας αυτής εγκυμονεί αποσταθεροποίηση, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα εξαγωγής της σε γειτονικές χώρες».

[πηγή: Ρωσικό ΥΠΕΞ]

SHARE