Στο “ψυγείο” τα σχέδια της κυβέρνησης για τα αδήλωτα εισοδήματα, λόγω θεσμών

Οι δανειστές φρενάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή γενναιόδωρων κινήτρων σε όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν σε εθελοντική βάση αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασικό επιχείρημα των θεσμών είναι ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Η απόρριψη πάντως του ελληνικού σχεδίου δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην κυβέρνηση γιατί πλέον πρέπει να αναζητήσει άλλα ισοδύναμα που πλέον είναι δυσεύρετα, καθώς οι «πηγές» έχουν εξαντληθεί.

Στον αντίλογο της κυβέρνησης ότι δεν θα εμφανισθεί ουδείς εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί (φόρος και πρόστιμα), οι δανειστές ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Έλληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό. Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι να δοθούν μικρά κίνητρα όπως η μη επιβολή προσαυξήσεων με διατήρηση ωστόσο των ποινικών κυρώσεων.

Οπως γίνεται αντιληπτό, το σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων «παγώνει», εκτός εάν στις διαπραγματεύσεις αποφασισθεί κάτι διαφορετικό, το οποίο θα μπορούσε να φέρει χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει «ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθει κάποιος που έχει αποκρύψει δύο εκατ. ευρώ και το Δημόσιο να του πάρει το ένα. Θα πρόκειται για μία αποτυχημένη ρύθμιση από τη γέννησή της». Σημειώνει μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά ανέφικτη τη δημιουργία του περιουσιολογίου, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει μία ουσιαστικά βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχείων των φορολογουμένων. Επί της ουσίας, το περιουσιολόγιο που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2016 αναβάλλεται. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι θα πρέπει να σχεδιασθεί από την αρχή, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή του μετατίθεται χρονικά για το 2017.

Ηλεκτρονικό σύστημα

Σύμφωνα με τη «Καθημερινή», η θέση αυτή σχετικά με την αναβολή στη δημιουργία του περιουσιολογίου μοιάζει προσχηματική, καθώς με το περιουσιολόγιο καλούνται όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Στην περίπτωση που δεν δηλωθούν και εντοπισθούν αργότερα από τις φορολογικές αρχές μπορούν να κατάσχονται ή να φορολογούνται με τους οικείους συντελεστές συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστά προς το παρόν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα πρέπει να φορτωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογουμένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.