Στο μισό από πέρυσι οι προμήθειες σε όλη την Ελλάδα για πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τρεις αιτίες.

Όπως λένε οι πρατηριούχοι, καθημερινά δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καταναλωτών, ελάχιστοι όμως προχωρούν σε παραγγελίες και αγορές. Μεγάλες αρνήσεις ακόμα και επιφύλαξη για προμήθειες με πρώτες τις πολυκατοικίες όπου τα προβλήματα για συμφωνία στις δαπάνες θέρμανσης όλο και μεγαλώνουν κάθε χρόνο.

Αιτίες ότι πολλοί συνιδιοκτήτες είναι χαμηλόμισθοι, μικροσυνταξιούχοι και οικογένειες με ανέργους. Μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το 2015 είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης καθώς επιπλέον οι αυξημένες τιμές που κυμαίνονται στα 92-93 λεπτά το λίτρο. Σε μία εποχή μεγάλης πτώσης στις τιμές των καυσίμων διεθνώς αλλά όχι και στην Ελλάδα. Επιπλέον ο καλός καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας, αποτρέπει τους καταναλωτές από το να γεμίσουν τις δεξαμενές τους στα σπίτια τους και να καθυστερούν.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους η αγορά κινείται υποτονικά ακόμη και σε περιοχές της χώρας όπου ο χειμώνας άρχισε νωρίτερα.

Όπως λένε οι πρατηριούχοι, καθημερινά δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καταναλωτών, ελάχιστοι όμως προχωρούν σε παραγγελίες.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις αλλαγές που θα κάνει στο επίδομα θέρμανσης, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση του επιδόματος των 105 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν αναμένεται να γίνουν, καθώς θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.

Πάντως το υπουργείο Οικονομίας αρμόδιο για τους ελέγχους στην αγορά ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια ελέγχων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και βυτιοφόρα διανομής πετρελαίου θέρμανσης. Έλεγχοι οι οποίοι δεν έχουν αποτρέψει πολύ την κλοπή και την νοθεία των καυσίμων, ιδιαίτερα της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.