Στο κενό η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης

Γράφει ο Παρατηρητής

Από τις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή από τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης και την ψήφιση των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια αγωνιώδη προσπάθεια για μεταστρέψει το ενδιαφέρον του λαού προς άλλη κατεύθυνση από εκείνη των πραγματικών προβλημάτων της καθημερινότητας, τα οποία επιδείνωσε η δική της πολιτική και τα μέτρα που έλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου Τσίπρα.

Έτσι λοιπόν ξεκινώντας από τις πομπώδεις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μεταθέσει το ενδιαφέρον του κόσμου στον εκλογικό νόμο, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες κ.ο.κ.
Τι κατάφερε όμως;

Με τον εκλογικό νόμο εκείνο που κατάφερε είναι να αποκαλυφθούν τα σχέδιά του αλλά και ο πανικός του από την επερχόμενη ήττα του και την επάνοδο της ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας.

Στην προσπάθειά του δε αυτή δεν δίστασε να παραδεχθεί, μέσω του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών, ότι αν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε μοιραία η ΝΔ θα κάνει μονοκομματική κυβέρνηση.
Δηλαδή παραδέχεται πως ό,τι κάνει δεν το κάνει για το καλό της χώρας όπως έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα, αλλά για την εξυπηρέτηση των προσωπικών πολιτικών σχεδίων του.
Ευτυχώς όμως για τη χώρα η προσπάθειά του πέφτει στο κενό και με τη στήριξη των Ελλήνων, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αλλάξει αυτόν τον εκλογικό νόμο που δεν σέβεται την ετυμηγορία του λαού και μπορεί να κάνει κυβέρνηση το δεύτερο κόμμα και πάντως σταθερές κυβερνήσεις, που έχει ανάγκη η χώρα, δεν μπορεί να δώσει.

Η δεύτερη προσπάθειά του για αποπροσανατολισμό επικεντρώθηκε στην αλλαγή του Συντάγματος.
Την προσπάθεια αυτή εκ των πραγμάτων την ακύρωσε επικοινωνιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρότασή του να ψηφίσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα υπέρ των διατάξεων που το καθένα θέλει να αναθεωρηθούν, ώστε να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι για κάθε αναθεωρητέα διάταξη είτε την προτείνει το ένα κόμμα είτε το άλλο και άσχετα με το αν συμφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης. Στόχος της πρότασης Μητσοτάκη είναι να δοθεί στην επόμενη Βουλή η δυνατότητα να εγκρίνει την αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων με 150 ψήφους, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο λαός θα έχει εγκρίνει με την ψήφο του την προτάσεις του κόμματος που θα έχει κερδίσει τις εκλογές.

Και αυτή η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κ. Τσίπρα έπεσε στο κενό, αφού εκ των πραγμάτων λοιπόν οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη Βουλή. Εναπόκειται λοιπόν στον ίδιο τον πρωθυπουργό αν θα θελήσει να προκρίνει διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
Το τρίτο σημείο στο οποίο επιχείρησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ο κ. Τσίπρας είναι αυτή του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών.

Η προσπάθειά του όμως να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι οι σημερινοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν υπό καθεστώς ανομίας έπεσε στο κενό αφού έχουν άδειες από το 1993. Όπως επίσης έπεσε στο κενό η προσπάθειά του να πείσει ότι το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα αντέχει μόνο 4 άδειες. Προσπάθεια που κατέπεσε με επιχειρήματα που ανέπτυξαν επιστήμονες και ειδικοί επί του θέματος. Στη συνέχεια ο επί του Τύπου υπουργός του επιχείρησε να προβάλλει τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί η διαφημιστική πίττα. Αλλά και πάλι δεν έπεισε γιατί αυτά δεν ρυθμίζονται με νόμους. Συνήθως τα ρυθμίσει η ίδια η λειτουργία της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που αποκαλύφθηκε είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα να ελέγξουν τα κανάλια και τη λειτουργία τους με την παροχή αδειών σε δικούς τους ανθρώπους. Αλλά ό,τι κι αν κάνει εκείνο που είναι σαφές πλέον είναι ότι οι μεθοδεύσεις του για την παροχή τηλεοπτικών αδειών τελούν υπό την αίρεση του Συμβουλίου της Επικρατείας και των αποφάσεων της ΕΕ.
Όλες οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού από την πλευρά της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό. Και σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εισέπραξε η κυβέρνηση από την αποτυχία κάθε σχεδίου που έριξε στο επικοινωνιακό τραπέζι είναι ξεκάθαρο:

Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα προβλήματα που καίνε τον ελληνικό λαό, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα προβλήματα που οι ίδιοι με τις αποφάσεις τους ή με την λάθος πολιτική τους δημιούργησαν. Και τα προβλήματα αυτά είναι εκείνα που θα τους οδηγήσουν στην ήττα στις επόμενες εκλογές.