Στο φως οι διάλογοι Τούρκων υπουργών από τη νύχτα της Παρασκευής

«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη». Οι διάλογοι εννέα Τούρκων υπουργών που έρχονται στο φως ενώ στη γειτονική χώρα ήταν σε εξέλιξη το -αποτυχημένο- πραξικόπημα μας μεταφέρουν από έξω -όπου γινόταν ο απόλυτος χαμός- σε μία αίθουσα στην πρωθυπουργική κατοικία όπου εννέα κορυφαίοι υπουργοί της Τουρκίας είχαν συγκεντρωθεί μόλις δυόμισι ώρες μετά την έναρξη του χάους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν παρών και αποκάλυψε τους διαλόγους στον «Guardian», και οι εννιά ήταν πεπεισμένοι ότι ήρθε το τέλος τους. «Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς και πρόσθεσε: «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», ενώ έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο.

Για δύο λεπτά η σιωπή «κάλυψε» τα πάντα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Και ξαφνικά κάποιος από αυτούς, αστειευόμενος είπε. «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».

Και ενώ σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη η κατάσταση είχε ξεφύγει και ο Ερντογάν ήταν εξαφανισμένος, οι υπουργοί «βούλιαζαν» στην απελπισία. Είχαν αποφασίσει να κάνουν μία τελευταία εμφάνιση στο Κοινοβούλιο, αναφέρει ο Guardian, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε στις 00:37 μετά τα μεσάνυχτα, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», ρώτησε τότε ένας από τους υπουργούς. «Ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι. Κάποιοι υπουργοί όμως ένιωθαν άβολα με την έκκληση να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ανησυχούσαν ότι θα οδηγούσε σε μακελειό όλο αυτό.

«Ήταν κρίσιμες στιγμές», λέει ο Χασίμι. «Ήταν απίστευτα καλά οργανωμένο το σχέδιο, αλλά οι ξαφνικές κινήσεις της ηγεσίας και του λαού άλλαξαν το πλάνο», εκτιμά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Θα μπορούσε να είχε πετύχει», συνεχίζει ο ίδιος. «Έχασαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος βγήκαν στον ”αέρα”, όταν κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη δημοκρατία και ο κόσμος αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του», κατέληξε.

Πώς γλίτωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Εν τω μεταξύ, και ενώ έχουν περάσει τρεις μέρες από την απόπειρα του πραξικοπήματος, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για το σχέδιο που είχαν καταστρώσει οι πραξικοπηματίες.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, είχε προσκληθεί σε συνάντηση στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Άγκυρα. Αυτή υποτίθεται ότι θα γινόταν στις 5 το απόγευμα, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν απλά μία πρόφαση, προκειμένου οι πραξικοπηματίες να τον συλλάβουν.

Τελικά ο υπουργός δεν πήγε γιατί ήταν πολύ απασχολημένος. Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατίας, και επικεφαλής στην καμπάνια της Τουρκίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος πήγε σε μία «συνάντηση» στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Αργότερα βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του και με ένα τραύμα από πυροβολισμό στο λαιμό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.