Στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε η Βόζενμπεργκ το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων

Με αφορμή την έντονη τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες μέρες με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με προτεραιότητα, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί άμεσα επί του σημαντικού αυτού θέματος.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, εν μέσω μάλιστα των περιπολιών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά, χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεων, παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση το F.I.R. Αθηνών, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά μεταξύ της Λέσβου, Χίου και των Οινουσσών.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι σχηματισμοί από τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν εναέριο ανεφοδιασμό εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Τις εν λόγω παραβιάσεις καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως, που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της ανωτέρω αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ενόψει αναμονής των αποτελεσμάτων από την πρόσφατη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, που βασίζεται στην ενισχυμένη συνεργασία των δύο πλευρών αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Δοθέντος ότι οι κλιμακούμενες αυτές τουρκικές προκλήσεις σε βάρος Κράτους – μέλους της Ε.Ε. δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, που είναι αναγκαίο για την επιτυχή έκβαση της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και για τη σύναψη σχετικών διμερών διακανονισμών, πώς σκοπεύει να τοποθετηθεί η Επιτροπή ως προς αυτό το θέμα;

 

2. Δεδομένου ότι η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές της με τις τουρκικές αρχές, δεν θεωρεί τέτοιου είδους πρακτικές αντίθετες προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;».