Στο ένα εκατομμύριο ευρώ οι σουίτες προς πώληση στο Χίλτον και από 300-400.00 χιλιάδες τα ιδιόκτητα δωμάτια πολυτελείας.

Με βάση σχετική νομοθεσία (περί ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας) του 2013, ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων εντός σχεδίου μπορούν να πουλήσουν ή να μισθώσουν έως το 50% της συνολικής επιφάνειας των χώρων διαμονής.

Οι κατοικίες συνεχίζουν να λειτουργούν ως ξενοδοχείο με όλες τις παροχές υπηρεσιών προς αυτές. Επίσης, η επίπλωση και ο εξοπλισμός τους καθορίζεται και συντηρείται από το ξενοδοχείο. Οι ξενοδοχειακές κατοικίες αποκτούν περαιτέρω αξία ως επένδυση όχι μόνο λόγω των υψηλών προδιαγραφών τους
Εκτός από την πώληση δωματίων, που εισάγει ένα νέο τουριστικό προϊόν στην Αθήνα, στο Hilton θα δημιουργηθούν χώροι ψυχαγωγίας και νέα εμπορικά καταστήματα.

Μετά τις μαρίνες στα νησιά του Ιονίου και το Φάληρο, την Κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) -ιδιοκτήτρια της Costa Navarino στη Μεσσηνία -και τη D-Marine Investments Holding B.V. με έδρα στο Άμστερνταμ,-θυγατρική εταιρεία του Τουρκικού ομίλου Dogus -επέλεξε η Αlpha Bank ως προτιμητέο επενδυτή για το Hilton Αθηνών, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών.

To Ηilton, που συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.
Η πώληση σε υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες πολυτελών τουριστικών κατοικιών από το δυναμικότων δωματίων του Hilton Aθηνών περιλαμβάνεται στα σχέδια των νέων ιδιοκτητών της μονάδας, κατά το πρότυπο σύγχρονων μοντέλων αξιοποίησης ξενοδοχειακών ακινήτων στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, στο ξενοδοχείο θα δημιουργηθούν χώροι ψυχαγωγίας και νέα εμπορικά καταστήματα. Η πώληση δωματίων της μονάδας ως κατοικίες θα εισάγει ένα νέο τουριστικό προϊόν στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Κατά ένα τρόπο θα υιοθετηθεί η φιλοσοφία λειτουργίας του Costa Navarino στη Μεσσηνία, προσαρμοσμένη στο αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης δωματίων και σουιτών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξεκίνησε από κορυφαίες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι οι πελάτες τους έβλεπαν θετικά την ιδέα απόκτησης μιας κατοικίας που θα μπορούσαν ταυτόχρονα να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών ξενοδοχειακού τύπου. Ετσι, δημιουργήθηκε ένα νέο προϊόν, η ξενοδοχειακή ή τουριστική κατοικία η οποία έγινε δημοφιλής ως κύρια ή εξοχική κατοικία τόσο σε παραθεριστικές περιοχές όσο και σε ξενοδοχεία πόλεων, τα λεγόμενα Condo Hotels.

Στην Ελλάδα επιτρέπεται η δυνατότητα πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης συγκεκριμένου αριθμού δωματίων και σουιτών ξενοδοχείων υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση, η λειτουργία και η συντήρησή τους παραμένουν στον ξενοδόχο. Με βάση σχετική νομοθεσία (περί ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας) του 2013, ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων εντός σχεδίου μπορούν να πουλήσουν ή να μισθώσουν έως το 50% της συνολικής επιφάνειας των χώρων διαμονής. Οι κατοικίες συνεχίζουν να λειτουργούν ως ξενοδοχείο με όλες τις παροχές υπηρεσιών προς αυτές. Επίσης, η επίπλωση και ο εξοπλισμός τους καθορίζεται και συντηρείται από το ξενοδοχείο.

Οι ξενοδοχειακές κατοικίες αποκτούν περαιτέρω αξία ως επένδυση όχι μόνο λόγω των υψηλών προδιαγραφών τους και της ταυτότητάς τους ως μέρος ενός επώνυμου ξενοδοχείου αλλά και λόγω της δυνατότητας για απόκτηση εισοδήματος από τον νέο ιδιοκτήτη που υπεκμισθώνει την κατοικία στο ξενοδοχείο για όσο χρόνο δεν τη χρησιμοποιεί ο ίδιος. Η μεταβίβαση της ξενοδοχειακής κατοικίας γίνεται συμβολαιογραφικά και μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο. Από την πλευρά του ο ξενοδόχος πετυχαίνει μια σημαντική ταμειακή εισροή από τις πωλήσεις των κατοικιών, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της μονάδας του.

Χθες, μεταβιβάστηκε το 97,3% των μετοχών της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. ιδιοκτήτριας του Hilton από την Αlpha Bank έναντι 76,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η TEMEΣ Α.Ε. και η D-Marine Investments Holding B.V. Το συνολικό έσοδο για την Alpha Bank από τη συναλλαγή ανέρχεται σε 143,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της Ιονικής (67,2 εκατ. ευρώ). Η Ηilton διατηρεί συμβόλαιο συνεργασίας με την Ιονική έως τον Μάρτιο του 2018. Η νέα ιδιοκτησία θα εξετάσει σε πρώτη φάση τις δυνατότητες συνέχισης της συνεργασίας με τη Hilton και εάν δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις θα απευθυνθεί σε άλλες διεθνείς αλυσίδες για την ανάθεση λειτουργίας της μονάδας. H ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino στη Μεσσηνία, ενώ η D-Marine είναι θυγατρική εταιρεία του τουρκικού ομίλου Dogus Holding A.S.

Προϊόν αποκλειστικά για υψηλά βαλάντια

Το νέο για την Ελλάδα τουριστικό προϊόν που θα παρέχεται στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας απευθύνεται σε πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά χρήματα, αρκεί να αξίζει. Και η αξία βρίσκεται στις εμπειρίες, στην ποιότητα, στο εξατομικευμένο σέρβις, στον συνδυασμό πολυτελούς διαμονής και πρόσβασης σε spa, γυμναστήριο, διακεκριμένα εστιατόρια, μπαρ κ.ά. Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής κατοικίας απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού απαλλαγμένος από το άγχος των εργασιών του , είναι διασφαλισμένος από πλευράς ασφαλείας και ειδικής προστασίας. Οι επισκέπτες και άλλοι συγγενείς θα βρίσκονται υπό έλεγχο, με εδικά συστήματα στους διαδρόμους του ξενοδοχείου μόνο.

Το προϊόν αυτό τυγχάνει μεγάλης απήχησης στο εξωτερικό και περιλαμβάνεται στους διαρκώς αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς του πολυτελούς τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση του ξενοδοχείου Conrad Hilton στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η τιμή πώλησης για μία ξενοδοχειακή κατοικία με 2 υπνοδωμάτια στην πολυτελή μονάδα ξεπερνά το 1 εκατ. δολ. Τα απλά δωμάτια πολυτελείας υπολογίζεται να πωληθούν 300-400.00 ευρώ, ενώ τα κοινόχρηστα γενικώς θα καθορισθούν από το είδος των υπηρεσιών ,που θα ζητούνται και προσφέρονται, από την καθαριότητα, τη συντήρηση και τις υπηρεσίες δωματίου έως τα γεύματα κλπ. Πάντως θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.