Στο 10% οι εισφορές για όλα τα μπλοκάκια, μέσα σε καθεστώς σύγχυσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Ο τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός, βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει μετατραπεί σε μηχανισμό μείωσης συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται για ασφαλιστικό, πρόκειται για ένα μόρφωμα ασφαλιστικού, το οποίο αυτοϋπονομεύεται με τις διατάξεις του και οδηγεί σε ένα αδιέξοδο το σύνολο της οικονομίας πλέον, γιατί έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις παντού, όχι μόνο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Μετά το γενικό φιάσκο, τη σύγχυση και την αβεβαιότητα από τις αποφάσεις στο γόνατο, κάποιες εξίσου πρόχειρες και παρηγορητικές διαβεβαιώσεις. Στο 10% θα υπολογίζονται οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, κατά τη μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9Fm», ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

«Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

-Βρούτσης: Είχαμε προβλέψει τον όλεθρο που θα έφερνε η διάταξη για τα μπλοκάκια

Το άμεσο πάγωμα, απόσυρση και αντικατάσταση της διάταξης που αφορά τις εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, ζητεί η Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία από το υπουργείο Εργασίας μεταβατικής διάταξης για το θέμα ο κ. Βρούτσης, σημείωσε: «Είχαμε προβλέψει από τη Δευτέρα κιόλας ότι θα ήταν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας αυτή η διάταξη για τα μπλοκάκια, τα οποία αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται όλεθρος στα λογιστήρια. […] Τα λογιστήρια δε γνωρίζουν πώς θα γίνει παρακράτηση των εισφορών, υπάρχει μία διάχυτη απόγνωση και απελπισία σε όλη την αγορά και της εργασίας και των επιχειρήσεων και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σήμερα Τρίτη την αγορά σε μία κατάσταση τραγική».

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει μετατραπεί σε μηχανισμό μείωσης συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται για ασφαλιστικό, πρόκειται για ένα μόρφωμα ασφαλιστικού, το οποίο αυτοϋπονομεύεται με τις διατάξεις του και οδηγεί σε ένα αδιέξοδο το σύνολο της οικονομίας πλέον, γιατί έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις παντού, όχι μόνο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους». Πρόσθεσε δε ότι οι διατάξεις που έχει προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, θα έπρεπε να συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες. «Η μοναδική αναλογιστική μελέτη που ήλθε στην Ελλάδα και έκανε ανάλυση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας ήταν μία. Αυτή που έγινε επί ημερών μου, την οποία κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και η οποία επιβεβαίωνε τη γραμμική ισορροπία του ασφαλιστικού μέχρι το 2060, κάτι το οποίο τίναξαν στον αέρα» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επισήμανε ότι «η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο», εκτιμώντας πως τα επώδυνα μέτρα, είτε αφορούν την προσωπική διαφορά, είτε το ζήτημα του αφορολόγητου ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο, «θα είχαν αποφευχθεί τουλάχιστον στο μέγεθος και στην ένταση που σήμερα παρουσιάζονται».