Στην κρίση της Ολομέλειας το διυπουργικό νομοσχέδιο

Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το βράδυ, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Ως τρίτος παράγοντας στην πολιτική εξίσωση που δημιουργεί η διάταξη για το άσυλο εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής. Να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συνεδρίαση η κυρία Φώφη Γεννηματά αναγνώρισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, διαφώνησε όμως με τον τρόπο που επιχειρεί να το κάνει η κυβέρνηση αν και παραδέχθηκε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες – μεταξύ των οποίων και ο νόμος Διαμαντοπούλου – απέτυχαν όχι γιατί ήταν λάθος οι σχετικές ρυθμίσεις αλλά γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση.

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δεχθεί την δική της πρόταση προκειμένου το κόμμα της να υπερψηφίσει. Η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως «Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική ρύθμιση ορίζει: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες παράγοντες του υπουργείου Παιδείας θεωρούν ότι οι διαφορές των δύο προτάσεων είναι σημαντικές καθώς η ρύθμιση που προτείνει το ΚΙΝΑΛ διατηρεί ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, στοιχείο που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν αποκλείουν επιμέρους τροποποιήσεις προκειμένου να πείσουν την αντιπολίτευση να στηρίξει το άρθρο.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και ο… Ζουράρις στο μενού της αντιπαράθεσης

Στον νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των κκ. Μητσοτάκη και η Τσίπρα αναμένεται να αναφερθούν και οι χυδαίες ασυναρτησίες του βουλευτή Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προεκλογικά είχε υποστηρίξει ότι θα αναζητήσει άσυλο στην Γαλλία σε περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ, προκειμένου να υποστηρίξει την διαφωνία του με το άρθρο που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και για να επιτεθεί συνολικά στην κυβέρνηση δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αγοραίους χαρακτηρισμούς. Συγκεκριμένα απέδωσε την βιαιότητα της κατάργησης του ασύλου στην «κουρασμένη και μπατιρημένη κ@@λα της ΝΔ». Συνεχίζοντας δε την δήθεν ελαφρολαϊκή, επιστημονική του ανάλυση και σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας είπε «φυλακές Γ αντε γά@α».

Πιθανότατα λοιπόν να ζητηθούν εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το αν υποστηρίζει τις δηλώσεις του βουλευτή του ή αν τον «αδειάζει».

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα τοποθετηθούν περίπου στη μια το μεσημέρι.

Επι της πολιτικής ουσίας ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί στις προωθούμενες διατάξεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση αποκαθιστώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιμετωπίζοντας την εκτεταμένη ανομία που παρατηρείται σε αρκετά ιδρύματα υλοποιεί μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι οι διατάξεις για τους ΟΤΑ – που έχουν την ευρύτατη στήριξη των δήμων και των περιφερειών – αντιμετωπίζουν δραστικά τις παραλυτικές επιπτώσεις που επέφερε η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα καλέσει δε την αξιωματική αντιπολίτευση να απεμπλακεί από ιδεοληψίες και να συνεργαστεί για την αλλαγή του νόμου για τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι εάν προκληθεί από τον κ. Τσίπρα θα απαντήσει αναλόγως.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αμφισβητήσει την συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την επιτροπή ανταγωνισμού. Ειδικό ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για το πανεπιστημιακό άσυλο και αυτό γιατί εως τώρα ο κ. Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί στις δημόσιες συνεδριάσεις της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσοι και στις συζητήσεις άλλων νομοσχεδίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς ωστόσο να λαμβάνει κάποια αντίδραση από την πλευρά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση οι απόψεις του κόμματος για το άσυλο δεν έχουν την στήριξη της κοινωνίας.