Στην Ευρώπη οι νικητές του 3ου πανελληνίου πρωταθλήματος κλασικού και σύγχρονου χορού

«Αφήστε τα παιδιά να μορφωθούν και να χορέψουν. Αυτές οι δύο δραστηριότητες δεν έβλαψαν ποτέ τον κόσμο». Η φράση αυτή αποδίδεται στον Βολταίρο και έχει ιστορία τριών αιώνων.

Κι αν από διάβασμα οι επιλογές είναι πολλές (η διάθεση ίσως λείπει), στον χορό είναι περιορισμένες. Ειδικά στον κλασικό και σύγχρονο, δεν υπήρχε αξιόλογη διοργάνωση διαγωνισμού στην Ελλάδα κι αυτό το κενό «εντόπισαν» δύο κυρίες που λατρεύουν τον χορό: η Βέρα Λεβογιάννη και η Δανάη Βαρβέρη οι οποίες την Κυριακή 4 Μαρτίου διοργάνωσαν το «3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλασικού και Σύγχρονου Χορού».

Η συμμετοχή των χορευτών και χορογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν εντυπωσιακή στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τους 500 σε ένα event που εξελίσσεται σε θεσμό. Για να υποστηριχθεί οργανωτικά χρειάστηκε η σύσταση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Morgana» που πήρε το όνομά της από την κέλτικη μυθολογία και την ιστορία του Αρθούρου και αντιπροσωπεύει την θηλυκή πνευματική ενέργεια. Συνεπώς δεν έχει «καμία σχέση με την κακιά μάγισσα ταινιών της Disney!» όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δανάη Βαρβέρη.

«Η Morgana είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, οι οποία ιδρύθηκε το 2015 με έδρα την Αθήνα. Ιδρυτικά μέλη είναι απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών με Ανώτατες Σπουδές στην επιστήμη του αθλητισμού, του χορού, της ψυχολογίας και της μουσικής. Μοιράζονται μαζί ένα κοινό όραμα, ν’ αναπτύξουν και να εξαπλώσουν τη δύναμη της τέχνης στις νέες γενιές», λέει η κ. Βαρβέρη.

Και προσθέτει ότι «η ιδέα για τη δημιουργία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος προήλθε σίγουρα από μεγάλη αγάπη για το Μπαλέτο και παράλληλα από μια βαθιά επιθυμία να δούμε Έλληνες χορευτές και χορογράφους, να διακρίνονται στο εξωτερικό. Στη χώρα μας λειτουργούν χιλιάδες σχολές χορού που ασχολούνται με διαφορετικά είδη χορευτικής παιδείας. Εμείς θεωρούμε ότι ο κλασικός και ο σύγχρονος χορός είναι από τα πιο δύσκολα και ποιοτικά είδη χορού και αξίζει να αναγνωριστούν ως καλλιτεχνικό άθλημα. Θελήσαμε ν’ αναπτύξουμε αυτό το είδος αγωνιστικού χορού, μέσα από τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος, το οποίο θα ενώνει όλες τις σχολές από την Ελλάδα και την Κύπρο και σταδιακά διεθνείς φορείς».

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χορού αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως, καθώς για πρώτη φορά οι νικητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.

Η Βέρα Λεβογιάννη εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φέτος η ομάδα διοργάνωσης πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό, τη συνεργασία με διεθνείς διαγωνισμούς υψηλού επιπέδου. Για πρώτη φορά θα υπάρξει ελληνική αποστολή χορευτών που θα εκπροσωπήσει επίσημα τη χώρα μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς στην Ιταλία και την Ρουμανία. Σε λίγες ημέρες, επτά Έλληνες χορευτές, οι οποίοι πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο πρωτάθλημα θα διαγωνιστούν στο International Ballet & Contemporary Dance Competition Domenico Modugno, που θα γίνει από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου στην Ιταλία».

Η κ. Λεβογιάννη, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μorgana, ανέλυσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα οφέλη του χορού για ένα παιδί που μπορεί να μπει στη συγκεκριμένη διαδικασία από τα 4 χρόνια του.

«Ο χορός είναι μια πολύ φυσική δραστηριότητα που βελτιώνει σημαντικά τη συνολική σωματική υγεία ενός παιδιού. H τακτική πρακτική του χορού μπορεί να αυξήσει την ευελιξία του, το εύρος της κίνησης, τη σωματική δύναμη και την αντοχή. Επίσης, τον μυϊκό τόνο, τη σωστή στάση του σώματος, αύξηση της ισορροπίας και του συντονισμού καθώς και τη γενική καρδιαγγειακή υγεία», είπε η κ. Λεβογιάννη.

Και συνέχισε λέγοντας πως «είναι μία αερόβια μορφή άσκησης. Για τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι επίσης μια εξαιρετικά κοινωνική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το περιοδικό FamilyTalk τα μαθήματα χορού μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες τους».

 

SHARE