Στη Νάξο τηγάνισαν 625 κιλά πατάτες και κατέρριψαν το ρεκόρ Γκίνες!

Κατάφεραν το νέο ρεκόρ σε λιγότερο από οκτώ ώρες

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, τα μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, οι οικογένειές τους και δεκάδες εθελοντές, καθάρισαν συνολικά 1800 κιλά πατάτες. Το καθαρό βάρος της πατάτας που προέκυψε μετά το καθάρισμα και το τηγάνισμα, ανήλθε σε 625 κιλά.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης ρίχνουν τις τελευταίες «τηγανιές» για την επίτευση του ρεκόρ Γκίνες.

Όταν η ηλεκτρονική ζυγαριά έγραψε 860,0 κιλά, το νέο ρεκόρ Γκίνες ήταν γεγονός, αφού σήμαινε ότι είχαν τηγανιστεί 625 κιλά πατάτες, αρκετά περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί επίσης στη Νάξο πέρυσι με 554 κιλά. Πάντως για την επίσημη καταγραφή του ρεκόρ απομένει η πιστοποίηση του Γκίνες. Για το λόγο αυτό ειδικοί σε θέματα υγιεινής και ζύγιζης παρακολουθούσαν τη διαδικασία προκειμένου να διασφαλίσουν, ότι τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου.

Η ηλεκτρονική ζυγαριά κατέγραψε συνολικό βάρος 860,0 κιλών, που σημαίνει ότι μέσα στο σκεύος των 235 κιλών συγκεντρώθηκαν 625 κιλά τηγανισμένες πατάτες, που αποτελεί νέο ρεκόρ Γκίνες.

Στην περιοχή Κάπαρες της Νάξου όπου έλαβε χώρα το 9ο φεστιβάλ πατάτας, δήλωσε «παρών» σχεδόν όλο το νησί καθώς και αρκετοί επίσημοι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, ο οποίος μάλιστα βραβεύθηκε για την κοινωνική του προσφορά, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο βουλευτής Κυκλάδων με το ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Νάξο. Ξεχώρισε η παρουσία του Ναξιώτη ποδοσφαιριστή της Ρόμα Κώστα Μανωλά, ο οποίος αν και το βράδυ της Παρασκευής αγωνιζόταν με την ομάδα του απέναντι στη Μίλαν, την επομένη βρέθηκε στο νησί του για τη μεγάλη γιορτή.

Περήφανος που είναι Ναξιώτης δήλωσε ο διεθνής ποδοσφαριστής Κώστας Μανωλάς και ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ξενοδοχείου στο οποίο θα προσκαλέσει τους διάσημους συμπαίκτες του στη Ρόμα, για να διαφημίσει το νησί του.

Μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή της Νάξου, κατασκευάζοντας ένα ξενοδοχείο στο οποίο θα προσκαλέσει για διακοπές τους διάσημους συμπαίκτες του στην ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου.

Ακόμη βραβεύτηκαν ο Ναξιώτης ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, ο οποίος μάλιστα στην επόμενη ταινία του θα υποδηθεί έναν πατατοπαραγωγό, η αθλήτρια στίβου του Πανναξιακού Μαρία Μπελιμπασάκη, που πρόσφατα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400 μέτρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (δεν κατάφερε λόγω υποχρεώσεων να παρευρεθεί και έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα), αλλά και η αγρότισσακαι μητέρα τεσσάρων παιδιών Νεκταρία Δημητροκάλη.

Ο γνωστός ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου με καταγωγή από τη Νάξο αφιέρωσε το βραβείο που παρέλαβε, σε όλους τους ανώνυμους συντοπίτες του. Δίπλα του οι παρουσιαστές του φεστιβάλ, δημοσιογράφοι Μπάγια Αντωνοπούλου και Χρήστος Νέζος

Το «παρών» έδωσαν ακόμη άνθρωποι από το χώρο της γαστρονομίας, όπως ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, καθώς και ο σχεδιαστής Νίκος Αποστολόπουλος.

Μετά την επίτευξη του ρεκόρ Γκίνες, τα 625 κιλά πατάτες σερβιρίστηκαν στους Ναξιώτες αλλά και τους τουρίστες που παρακολούθησαν το 9ο φεστιβάλ πατάτας.

Μετά την επίτευξη του ρεκόρ, οι θεατές απόλαυσαν μουσικό πρόγραμμα από την τραγουδίστρια Ελένη Λεγάκη και τον δάσκαλο της νησιωτικής μουσικής Μανώλης Μπαρμπεράκη, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς χορευτικούς συλλόγους. Και φυσικά, απόλαυσαν τη φημισμένη πατάτα της Νάξου, η οποία σερβιρίστηκε από το μεγάλο σκεύος που είχε συγκεντρωθεί για την καταγραφή του ρεκόρ Γκίνες.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν οι δημοσιογράφοι Μπάγια Αντωνοπούλου και Χρήστος Νέζος, οι οποίοι φόρεσαν μία μαύρη ποδιά που έγραφε «ΕΑΣ 1926», που είναι το έτος ίδρυσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ ο πρόεδρός της Δημήτρης Καπούνης έδωσε σε όλους ραντεβού για του χρόνου, προκειμένου να ξανασπάσουν το ρεκόρ Γκίνες.

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης τραβάει με το κινητό του μία σελφί μπροστά από τα 625 κιλά τηγανισμένες πατάτες.