Στη Μόσχα ο Αμπάς, προσβλέποντας στη στήριξη Πούτιν

Στη Ρωσία μεταβαίνει σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, με την προσδοκία να εξασφαλίσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την στήριξη της Μόσχας έναντι της Ουάσιγκτον, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση, που αρχικά προβλεπόταν να λάβει χώρα στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, θα γίνει τελικά στη Μόσχα, εξαιτίας της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους την Κυριακή κοντά στη Μόσχα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 71 άνθρωποι.

Η επίσκεψη καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών και ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας σε αντίποινα, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, για την παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου από ένα ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο Πούτιν και ο Νετανιάχου είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μετά τα πλήγματα, με τον Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί εναντίον μιας «επικίνδυνης κλιμάκωσης» στη Συρία και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «θα συνεχίσουν να πλήττουν όλους όσοι αποπειρώνται να μας επιτεθούν».

Ο Αμπάς, ο οποίος έχει διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την αναγνώριση τον Δεκέμβριο του 2017 από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ, αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 20ή Φεβρουαρίου. Ο Αμπάς, που κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα πρεσβη στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ότι δεν έχει το απαιτούμενο θάρρος για να κλείσει μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, απορρίπτει πλέον κάθε μεσολάβηση της Ουάσιγκτον για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης κι υπόσχεται στον παλαιστινιακό λαό ότι θα εργαστεί για να επιτύχει την πλήρη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ.

«Με αυτή την επίσκεψη, ο κ. Αμπάς επιδιώκει εκ νέου να λάβει εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του από παλιά, και να εμποδίσει τον Νετανιάχου να κάνει τη Μόσχα να αποκλίνει» από τη διπλωματική της γραμμή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντερ Σουμίλιν του Κέντρου Ανάλυσης των Συγκρούσεων στην Εγγύς Ανατολή.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία την 29η Ιανουαρίου, παρέστη μαζί με τον Πούτιν σε μια τελετή για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης στο μουσείο του ιουδαϊσμού στη Μόσχα, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του δόθηκε για να καταγγείλει για άλλη μια φορά την πρόθεση του Ιράν να «καταστρέψει το εβραϊκό κράτος». Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του αντισημιτισμού και της «ρωσοφοβίας».

Για τον Αλεξάντερ Σουμίλιν, η συνάντηση με τον Πούτιν αποτελεί «μια απαραίτητη πολιτική χειρονομία για τον κ. Αμπάς» μολονότι, όπως εκτιμά, «η επίσκεψη δεν θα έχει παρά λιγοστά χειροπιαστά αποτελέσματα». «Δεν πρέπει να περιμένει κανένας σημαντική πρόοδο» από αυτή τη συνάντηση, έκρινε ο ίδιος αναλυτής.

Το 2016, η Ρωσία είχε προσφερθεί να φιλοξενήσει ένα τετ-α-τετ μεταξύ του Αμπάς και του Νετανιάχου, για συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα ή όρους. Το σχέδιο δεν προχώρησε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε εκτιμήσει τον Ιανουάριο, κάνοντας έναν απολογισμό του 2017, πως οι πιθανότητες απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών είναι «κοντά στο μηδέν με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξάλλου είχε σημειώσει πως «κατανοεί» την οργή των Παλαιστίνιων έναντι του Τραμπ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

SHARE