Στη μετά Μέρκελ εποχή

Το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών ανοίγει τον δρόμο για την τέταρτη θητεία της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Τα δύο τρίτα των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκαν υπέρ ενός σχηματισμού κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, βάζοντας τέλος στη σκιά πολιτικής αβεβαιότητας που κρατούσε το Βερολίνο θεατή απέναντι στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, στερώντας ταυτόχρονα από την Ευρώπη την πιο ισχυρή φωνή του μπλοκ. Η τέταρτη θητεία της ανατέλλει σε μια εποχή που στον υπόλοιπο κόσμο η παρουσία ηγετών με ισχυρές εξουσίες και απρόβλεπτες κινήσεις τείνει να γίνει κανόνας παρά εξαίρεση. Σε αυτόν τον κόσμο των ανατροπών και δυσάρεστων εκπλήξεων, η καγκελάριος της Γερμανίας εμμένει στον δρόμο της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου.

Στις προηγούμενες θητείες της κλήθηκε να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που παρ’ ολίγον να διαλύσει την Ευρωζώνη, αλλά και την προσφυγική κρίση, που δοκίμασε και πάλι τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας, αφήνοντας την ίδια τη Μέρκελ πολιτικά αποδυναμωμένη. Τώρα οι προκλήσεις είναι σε πολλαπλά μέτωπα: Ο προστατευτισμός του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και οι δασμοί σε χάλυβα, αλουμίνιο, συν τις απειλές για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η υπεροχή της Κίνας που μέσω των επενδύσεών της «εισβάλλει» στην Ευρώπη, αλλά και οι πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για στενότερη Ευρωζώνη, είναι ζητήματα τα οποία χρειάζονται την απάντηση της Γερμανίας, μετά το τέλος του πολύμηνου πολιτικού αδιεξόδου. Η ορκωμοσία της κ. Μέρκελ αναμένεται στα μέσα Μαρτίου, σημαίνοντας την επίσημη έναρξη της τέταρτης και τελευταίας θητείας της.

Και παρότι αναλαμβάνει αποφασισμένη να προστατεύσει την καθεστηκυία τάξη από ηγέτες όπως ο Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, ακόμη και ο Κινέζος πρόεδρος Σι, στέκεται μόνη ανάμεσα σε έναν κόσμο που περιστοιχίζεται από ισχυρούς, οι οποίοι με τις πράξεις τους αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο οικοδόμημα. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι αυτός ο κόσμος τέσσερα χρόνια αργότερα, στη μετά Μέρκελ εποχή.

SHARE