Στη Γαλλία του Μακρόν σε αντίθεση με τον Ολάντ: Eνισχύουν το μάθημα λατινικών και αρχαίων ελληνικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα καταργήσει!

Πέρυσι ο ασήμαντος πολιτικά Πρόεδρος της  Γαλλίας  θέλησε να εφαρμόσει  την κατάργηση λατινικών και αρχαίων ελληνικών, μέσα σε κλίμα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα . Κάτι που επιχειρεί τώρα και ο νέος υπουργός Παιδείας   των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παρελθόν  οι δήθεν  σύγχρονες και τεχνοκρατικές  αντιλήψεις  κατά της κλασσικής  Παιδείας του  ασήμαντου πολιτικά και απαίδευτου  Φρανσουά Ολάντ. Ο νέος πρόεδρος ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική .Ερωτηθείς από την εφημερίδα Le Monde και το κανάλι BFMTV, ο νέος Γάλλος υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer μίλησε για τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου του.

Οπως εξήγησε, θέλει να επαναφέρει τις «δίγλωσσες τάξεις», να επαναφέρει τα μαθήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και «να αξιοποιηθούν περισσότερο τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, από τα οποία κατάγεται ο πολιτισμός μας», όπως είπε.

Άποψη  που  συνιστά αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για τα αρχαία ελληνικά και  μια πρόσθετη υποχρέωση της Ελλάδος ως παρακαταθήκης  των κλασσικών γραμμάτων ,που επεκτάθηκαν στη Ρώμη , την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Με θλιβερή σύμπτωση  η διακυβέρνηση Τσίπρα να  συρρικνώσει όλα τα κλασσικά γράμματα και σπουδές στην Ελλάδα, μαζί με τις θρησκευτικές και εθνικές παραδόσεις.

ΤΑ  ΑΘΛΙΑ  ΣΧΕΔΙΑ  ΤΗΣ  ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΟΛΑΝΤ  ΠΕΡΥΣΙ  ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.

«Η μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση από τη νέα σχολική περίοδο και στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκληρωτική υποβάθμιση -ουσιαστικά καταργούνται- των κλασικών μαθημάτων, μεταξύ των οποίων των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε συνδικαλιστικές ενώσεις καθηγητών, ώστε υπάρχει πιθανότητα να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Οι συνδικαλιστές καλούν σε κινητοποιήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση εδώ και μήνες στη Γαλλία, καθώς η σχολική κοινότητα βλέπει πίσω από τη μεταρρύθμιση συστηματική απομάκρυνση από τις κλασικές σπουδές. Εχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν απεργίες και κινητοποιήσεις μαθητών και καθηγητών που δεν θέλουν την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί στο γυμνάσιο η διδασκαλία των μαθηματικών και άλλων «σύγχρονων» μαθημάτων, ώστε να πάψει η Γαλλία να σημειώνει κάθε χρόνο πτώση στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των σχολείων της.

Το υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει από την αρχή το πρόγραμμα σπουδών για το γυμνάσιο και το λύκειο. Θεωρώντας ότι ορισμένα μαθήματα εμπίπτουν στην κατηγορία της «ελίτ» -καθώς επιλέγονται από μαθητές που ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις- έχει αποφασίσει να τα καταργήσει και να τα αντικαταστήσει με «παρεμφερή», όπως διατείνεται. Ετσι, στη θέση των Αρχαίων Ελληνικών, που οι προηγούμενες γενιές των Γάλλων διδάσκονταν στο σχολείο, θα μπει το μάθημα «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας».

Μπροστά στις αντιδράσεις καθηγητών και συλλόγων γονέων που επέκριναν την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών, η υπουργός Νατζά Βαλό- Μπελκασέμ είχε υποσχεθεί ότι τα μαθήματα αυτά δεν θα καταργηθούν αλλά θα διδάσκονται προαιρετικά. «Τα Λατινικά και τα Ελληνικά δεν θα εξαφανιστούν», καθησυχάζουν και πάλι αξιωματούχοι του υπουργείου, αν και, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι τεχνοκρατικές σπουδές και λιγότερο οι κλασικές και ανθρωπιστικές. Πολιτισμός και τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία κ.λπ. Για να πείσει, η κ. Μπελκασέμ παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μαθητές στα κλασικά μαθήματα. Οπως είπε, από το 70% των μαθητών της πέμπτης τάξης που έχουν δηλώσει ότι θα παρακολουθήσουν Αρχαία και Λατινικά, μόνο το 20% ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα μαθήματα αυτά. Τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά θα περιορίζονται στη μία ή τις δύο ώρες την εβδομάδα -στα μαθήματα επιλογής- ανάλογα με την τάξη του γυμνασίου.»