Στη ΔΕΘ ο Τσίπρας σε…προεκλογικό σκηνικό -Οι παροχές, οι εξαγγελίες και οι Αμερικανοί CEOs

Σε «ρυθμούς» ΔΕΘ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του βρίσκεται από αργά χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια από την -τυπική- έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα. Το πλάνο παροχών και ελαφρύνσεων αφορά σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις και έχει ορίζοντα 5ετίας.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.Πρόκειται για την πλέον διεθνοποιημένη οργάνωση των τελευταίων ετών, καθώς τον τόνο δίνουν συμμετοχές προερχόμενες από την επιχειρηματική αφρόκρεμα των ΗΠΑ που θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους μέσα από το μεγαλύτερο περίπτερο του χώρου.Και ο Αλέξης Τσίπρας, στις 5.15 το απόγευμα θα έχει υψηλού συμβολισμού τετ α τετ με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Κατά πληροφορίες στην «ατζέντα» θα βρεθούν τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συναντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομιας, νεοφυους επιχειρηματικότητα και τις start ups.

O Τσίπρας και οι CEOs

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Όσο για τις επιχειρήσεις που θα εκπροσωπηθούν, δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το παρόν στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Παροχές και εξαγγελίες με άρωμα εκλογών

Και πάλι ο ΕΝΦΙΑ, ανάμεσα στις παροχές Τσίπρα

Κατά τα λοιπά, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Βελλίδειο.
πρωθυπουργός θα ανοίξει τα εγκαίνια της 83ης Έκθεσης και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πακέτο μέτρων θα είναι κοστολογημένο, ώστε όσα θα εξαγγείλει να είναι εντός στόχων και να μην ηχήσουν μεγαλεπήβολα στα αυτιά των δανειστών.

Σίγουρη θεωρείται για ακόμα μία φορά η εξαγγελία για μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις (μία το 2019 και μία το 2020).

Μείωση φόρων-εισφορών

Από τα πλέον σίγουρα μέτρα θεωρείται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα πει ο κ. Τσίπρας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι πληροφορίες θέλουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.

Σε περίοπτη θέση τα εργασιακά

Ειδικές αναφορές θα γίνουν με έμφαση στα εργασιακά, και ο πρωθυπουργός αναμένται να μιλήσει για:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού
• Κατάργηση του υποκατώτατου
• Επέκταση κλαδικών συμβάσεων

«Γρίφος» όσα θα πει για τις συντάξεις

Επτασφράγιστο μυστικό ,τέλος, παραμένει με ποιο τρόπο θα επιλέξει να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός για το «καυτό» θέμα των συντάξεων και της μη περικοπής τους. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να επαναλαμβάνει τη θέση ότι το εν λόγω μέτρο δεν είναι αναγκαίο, πλην όμως μένει να φανεί κατά πόσο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα ή αν θα συνεχίσει τη γνωστή τακτική με αμφίσημες τοποθετήσεις.