Στην Ειδομένη έβαλαν μπροστά τα παιδιά-Στη Σάμο έβγαλαν μαχαίρια-Αντιδράσεις στη Λέρο

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, στον Πειραιά και κυρίως στα νησιά, καθώς πληθαίνουν τα επεισόδια με πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προβαίνουν σε πράξεις εκτός ελέγχου, βλέποντας ότι δεν ανοίγουν τα σύνορα.

Στην Ειδομένη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και νέα διαμαρτυρία, με τους πρόσφυγες να βάζουν μπροστά τα παιδιά.

Γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας πέρασαν από τα αφύλακτα σημεία της περίφραξης, έφθασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στον φράχτη στην ουδέτερη ζώνη, φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα απέναντι στους αστυνομικούς Σκοπίων.

Στη Σάμο, περίπου 250 μετανάστες με την απειλή μαχαιριών και σπασμένων γυαλιών προσπάθησαν α ρίξουν την κεντρική είσοδο του hotspot.

Την ίδια ώρα, άλλοι μετανάστες άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, οι δύο αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη.

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν όταν οι μετανάστες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, φθάνοντας -με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και στην παραλιακή οδό.

Μετά από προσπάθειες των δυνάμεων της τάξης, οι μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας.

Πάντως η πρόθεσή τους μέχρι αργά το απόγευμα ήταν να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Μαλαγαρίου, έχοντας την ελπίδα ότι θα περάσει κάποιο πλοίο να τους παραλάβει.

Στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την Πέμπτη όσοι βρίσκονταν στην πύλη Ε3 μεταφέρθηκαν στις άλλες δύο πύλες: Ε1 και Ε2.

Την Παρασκευή, έφτασαν στον Πειραιά από τα νησιά άλλα 25 άτομα, ενώ την Πέμπτη αναχώρησαν για την Ημαθία μόλις 46 μετανάστες.

Στη Χίο, σημειώθηκαν επεισόδια, μετά από μια 6ωρη περίπου διαμάχη ανάμεσα σε πρόσφυγες και μια ομάδα περίπου 150 ατόμων που ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του κεντρικού λιμένα.

Τελικά, μετά από παρέμβαση των αρχών αλλά και ΜΚΟ το λιμάνι άδειασε και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας.

Στη Λέρο, όταν έφθασε την Πέμπτη μια ομάδα περίπου 240 προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο, κάτοικοι του νησιού, μετά και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά.

Ο δήμαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλλιας είχε προαναγγείλει νωρίτερα δυναμικές κινητοποιήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο 91.5» της Κω, ο κ. Κόλλιας ανέφερε, πριν από την άφιξη του πλοίου: «Δεν έχω παρά να υλοποιήσω τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, που η απόφαση λέει δυναμικές κινητοποιήσεις. Να μην αφήσουμε να προσεγγίσει κανένα πλοίο με πρόσφυγες και μετανάστες εκτός των διοικητικών ορίων της Λέρου και από εκεί και πέρα, με τα μέσα που διαθέτει ο δήμος και με όσους κατοίκους το επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν, να αποτρέψουμε την παραμονή των ανθρώπων αυτών. Καλοπροαίρετα. Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε βάρη, τα οποία δεν μας αναλογούν».

O δήμαρχος Λέρου επανέλαβε ότι ο ίδιος δέχτηκε να δημιουργηθούν δομές στο νησί, υπό την προϋπόθεση η φιλοξενία να είναι για λίγες ημέρες και η ταυτοποίηση να γίνεται άμεσα.

«Εξαπατήθηκα. Ξεκάθαρα σας το δηλώνω. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, δυστυχώς, που δεν έχουν γίνει σεβαστές. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να μεταφερθεί το ζήτημα στα νησιά μας, καθώς θα έχει τρομερή συνέπεια στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας», είπε.