Στη ναυαρχίδα του Έκτου Στόλου η πρώτη δεξίωση Πάιατ. Διαρκείς οι αναφορές στη σημασία της Σούδας.

Στη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικάνικου Στόλου στην Μεσόγειο, «USS Mount Whitney», που έφτασε γι’αυτό το σκοπό στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζόφρεϊ Πάιατ. Και μαζί η πρώτη του δημόσια εμφάνιση και δεξίωση με την παρουσία 250 περίπου πολιτικών, επιχειρηματιών, παραγόντων της δημόσιας ζωής κ.ά.

Το πλοίο, το οποίο αποτελεί το κινητό στρατηγείο του 6ου στόλου, όταν αυτός βρίσκεται σε επιχειρησιακή ανάπτυξη, άφησε το πόστο του στη Μαύρη Θάλασσα και πέρασε τον Βόσπορο χθες, προκειμένου να αγκυροβολήσει στον Πειραιά, μαζί με ένα άλλο αντιτορπυλικό.

Η συγκυρία στην οποία ο κ. Πάιατ αναλαμβάνει το πόστο του πρέσβη στην Αθήνα, όπως έχει και ο ίδιος τονίσει, κρύβει αρκετές προκλήσεις και ευκαιρίες και για τις δύο χώρες, τις σχέσεις των οποίων θέλει να εμβαθύνει και να ισχυροποιήσει. Με πρώτο σημαντικό σταθμό στα μέσα Νοεμβρίου την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και την Λέσβο και πιθανώς τη μεγάλη βάση της Σούδας, στην σπουδαιότητα της οποίας συνεχώς αναφέρεται ο νέος Πρέσβης ο οποίος ήδη πραγματοποίησε εκεί ενημερωτική επίσκεψη. Γενικώς η Ελλάδα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και ανησυχίας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να αποκτά εκ νέου για την Ουάσιγκτον αυξανόμενη σημασία. Ο κ. Πάιατ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, άλλωστε στο αμέσως προηγούμενο πόστο του, στο Κίεβο, εκλήθη να χειριστεί την ουκρανική κρίση και τις πολλαπλές επιπτώσεις της.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από την αναμενόμενη επίσκεψη του κ. Ομπάμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ανταλλαγές επισκέψεων σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο κ. Πάιατ, νωρίτερα χθες το πρωί, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε, κατά την εθιμοτυπία, να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Στη χθεσινή τελετή στην οποία ήταν παρόντες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γ. Γεννηματάς, υπέβαλαν, επίσης, τα διαπιστευτήριά τους οι νέοι πρέσβεις, της Τουρκίας (Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ), του Πακιστάν και της Τυνησίας. Η προεδρία της Δημοκρατίας ομαδοποίησε τα διαπιστευτήρια για τέσσερις Πρέσβεις και όχι μόνο για εκείνο των ΗΠΑ.

Η συνάντηση και η συνομιλία με τον Πρόεδρο

Πολύ θερμός για την Ελλάδα, αναφέρει το ΒΗΜΑ και αποφασισμένος να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στην δεξίωση που παρέθεσε στην Ναυαρχίδα του Έκτου Στόλου.

Μιλώντας στο κατάστρωμα του USS Mount Whitney, ο αμερικανός διπλωμάτης έκανε ουσιαστικά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος ήλθε στην Αθήνα από το Κίεβο, έκανε εκτενέστατη αναφορά όχι μόνο στη στενή σχέση των δύο χωρών αλλά ιδιαίτερα στη συνεργασία τους στον ναυτικό τομέα. Κορωνίδα αυτής της συνεργασίας είναι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η αεροναυτική βάση της Σούδας που συνιστά μείζον παράγοντα προβολής της αμερικανικής ισχύος στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήρε με τη σειρά του τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και ότι παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία περιφέρεια μείζονος αστάθειας.

Παρόντες στην εκδήλωση, πέραν του κ. Καμμένου ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης και ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κ.ά.

Η ακρόαση του στη Γερουσία τον περασμένο Ιούνιο.

Τις ουσιαστικές διαφορές της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο στο θέμα του χρέους, την επιχειρησιακή σπουδαιότητα της βάσης της Σούδας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και στα θέματα της ενέργειας ανέδειξε στην ακρόαση του στο Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για την στάση της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Ο Τζέφρι Πάιατ, με καταγωγή από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, επελέγη για το πόστο της Αθήνας, όπως ελέχθη αρμοδίως στην Realnews, «με καθαρά κριτήρια αμιγούς εξωτερικής πολιτικής». O νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως ένας «καλός επαγγελματίας» που ήρθε στο προσκήνιο με ένα διπλωματικό σκάνδαλο: την διαρροή μιας υποκλαπείσας συνομιλίας που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας το 2014.

Προερχόμενος από το Κίεβο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων. Έχει ασχοληθεί με τα ενεργειακά θέματα καθώς η Ουκρανία είναι ένα κράτος-κλειδί για την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και παράλληλα διαθέτει εμπειρία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω του πρόσφατου δανεισμού της χώρας. «Σε μερικούς Έλληνες μπορεί να μην αρέσει το γεγονός ότι ο Πάιατ προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Ξέρει πώς να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και αντιλαμβάνεται με σαφήνεια την πολιτική των αγωγών. Ο ίδιος ξέρει πώς να χειριστεί τους Ρώσους» δήλωσε στο New Europe πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε στην Αθήνα.