Στη Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος-«Να διεθνοποιήσουμε το Προσφυγικό»

Να διεθνοποιήσουμε το προσφυγικό, να γίνει πρόβλημα όλων των ανθρώπων, είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε το πρωί της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, ενόψει της ιστορικής επίσκεψης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό.

Κατά την άφιξή του στη Λέσβο, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να ευχηθούμε αυτή την πρωτοβουλία που αναπτύξαμε να καταφέρουμε να την προωθήσουμε. Να κινηθούμε σωστά και πρακτικά με ένα σκοπό: το πρόβλημα που έχουμε όλοι μας αυτό να καιρό να το διεθνοποιήσουμε, να γίνει πρόβλημα όχι των Ελλήνων, ούτε της Ευρώπης, αλλά όλων των ανθρώπων».

Ο κ. Ιερώνυμος θα έχει το απόγευμα συναντήσεις με τους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Καλλονή, όπου θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπά Στρατή», ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπά Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Το βράδυ στο νησί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Περίπου στις 8 το βράδυ θα φθάσει στο νησί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει.

Στις 10:15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η προσευχή του Πάπα-Πρόσφερε στην Παρθένο τριαντάφυλλα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στο ελληνικό νησί, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε την εκκλησία Santa Maria Maggiore (Αγία Μαρία η Μεγίστη) στη Ρώμη, για να προσευχηθεί για την επιτυχία του ταξιδιού του στην Λέσβο.

Ο Ποντίφικας προσευχήθηκε κάτω από την εικόνα της Παρθένου Salus populi romani (Σωτηρία του ρωμαϊκού λαού), ζητώντας από την Παναγία να τον προστατέψει. Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.

Όπως γνωστοποίησε το γραφείο τύπου του Βατικανού, ο πάπας προσέφερε στην Παρθένο τριαντάφυλλα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, άσπρα και γαλάζια.