Κακός γείτονας και άπληστος εθνικιστής ο Αλβανός Πρωθυπουργός. Θέλει “συνολικές ρυθμίσεις” με την Ελλάδα. Οι επεκτατικές αξιώσεις του, που αντιγράφουν τις θέσεις του κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα.
Στα σχέδια για την «Μεγάλη Αλβανία», που θέλει να γίνει δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά, αναφέρθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και στον Αλέξη Παπαχελά, απαντώντας στα ζητήματα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, στα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας», και στην υπόθεση των σπιτιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σχολίασε και την ανάρτησή του στο Facebook για την Ακρόπολη, που προκάλεσε αντιδράσεις.
Επέμεινε ότι η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που την φοβούνται, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών. «Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά.
Για την Ακρόπολη και την ανάρτηση στο Facebook
Για την επίμαχη ανάρτησή του στο Facebook με την Ακρόπολη, που είχε γράψει ότι διασώθηκε από έναν Αλβανό και η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους, ο Ράμα σημείωσε ότι «δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα». Όπως είπε, «εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook κάθε μέρα στις 8, και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. Νομίζω ότι είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Γιατί, αυτό που είπα είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα»
Για τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας»
Στην ερώτηση σχετικά με τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας» , ο Έντι Ράμα σημείωσε πως «η ιδέα της ‘Φυσικής Αλβανίας’ προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα». Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα πως «είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την ‘Μεγάλη Ιδέα’ που ήταν μια ιδέα που αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα».
Εξήγησε ότι «η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη. Έχουμε την Αλβανία και το Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη «Μακεδονία» που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια ‘Φυσική’ ή ‘Μεγάλη’ Αλβανία. Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο».
Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τις συλλήψεις για τους χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας»
Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν;».
Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία βλέψη σαν την αλλαγή συνόρων, «στρατηγική δηλαδή να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας, ή ένα κομμάτι της Σερβίας, ή ένα κομμάτι της ‘Μακεδονίας’ για να φτιάξει τη ‘Φυσική Αλβανία’».
Ο κ. Ράμα υπογράμμισε πως «απλά πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε: ‘Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα’».
Για την κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα
Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε και στο θέμα της κατεδάφισης ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα, λέγοντας πως «έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται ‘αστική αναγέννηση’, που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας» και «λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια». Όπως είπε, τα περισσότερα ήταν παράνομα και ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα «προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι «στη Χειμάρρα εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, έαν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη».
Για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο
Τέλος, σχετικά με το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για μια «αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου». Χαρακτήρισε ως «μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί» προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε αυτά τα μέρη.
«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία. Πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Ράμα. Φυσικά με τρόπο υποκριτικό αφού συνδέει τη συνεργασία και την φιλία αυτή, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ανιστόρητες και ανεδαφικές, όπως για τους συνεργάτες των Γερμανών και δοσίλογους Τσάμηδες και με νέες αξιώσεις για τα κοιτάσματα στο Βόρειο Ιόνιο, κόντρα στην συμφωνία με την Ελλάδα που είχε υπογράψει το καθεστώς Σαλή Μπερίσα.