Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας κ.α.: Πώς να διαλέξω φυσικό γλυκαντικό;

Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας και πολλά ακόμα είδη υπάρχουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ με τα οποία μπορείς να αντικαταστήσεις την λευκή ζάχαρη. Πώς όμως να διαλέξεις φυσικό γλυκαντικό; Τι πρέπει να προσέξεις στα συστατικά;

Από θρεπτική άποψη, υπάρχουν τα φυσικά γλυκαντικά που παρέχουν μόνο ενέργεια και εκείνα τα οποία περιέχουν επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, μέταλλα και βιταμίνες λέει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.

 

Άλλες διαφορές αφορούν τη γεύση. Ανάλογα με την πρώτη ύλη, μπορεί να είναι γλυκιά μόνο ή να έχει νότες καραμέλας ή λίγο μεταλλική γεύση.

Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας κ.α.: Τι είναι σημαντικό να γνωρίζεις για το φυσικό γλυκαντικό που θα επιλέξεις;

  1. Το Γλυκαιμικό Δείκτη: Είναι αριθμός (σε κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος. Ουσιαστικά δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.
  2. Την ποσότητα φρουκτόζης που περιέχει: Μελέτες δείχνουν ότι η φρουκτόζη είναι επιζήμια για το συκώτι και ευθύνεται για το λιπώδες ήπαρ. Καθώς όμως ο ΓΔ μετρήθηκε με βάση τη γλυκόζη, δεν καταλαβαίνουμε από αυτόν πόση φρουκτόζη έχει ένα τρόφιμο.
  3. Τους υδατάνθρακες που περιέχει: Η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και η έκκριση της ινσουλίνης δεν εξαρτάται μόνο από το γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και από την ποσότητα των υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα αυτής της τροφής.