Στάινμαγερ κατά χωρών που «φόρτωσαν» το προσφυγικό στην Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στις βαλκανικές χώρες, λέγοντας ότι με το κλείσιμο των συνόρων, «φόρτωσαν απλώς τα προβλήματα» στην Ελλάδα και η συνέπεια ήταν να δημιουργηθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ο Στάινμαγερ, σε συνέντευξή του, επέκρινε δριμύτατα τις μονομερείς πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών κρατών για τη μείωση των ροών των προσφύγων. «Ερχονται λιγότεροι πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη, διότι παραμένουν στην Ελλάδα. Εκεί δημιουργήθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς μεταξύ μας στην Ευρώπη το να απαλλασσόμαστε από τα δικά μας προβλήματα θέτοντας έναν Ευρωπαίο εταίρο σε κατάσταση ανάγκης».

Ο κ. Στάινμαϊερ ανέφερε ότι χωρίς τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, «θα είχαμε σήμερα 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα έπρεπε να επιβιώσουν μέσα στη βρωμιά και τη λάσπη… Γι΄αυτό και ο προσανατολισμός προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, οι συμφωνίες με την Τουρκία και η υποστήριξη της Ελλάδας είναι ο σωστός δρόμος».

«Μπορεί να το θεωρήσει κανείς καλό ή κακό, είναι (όμως) μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη της μια υπεύθυνη πολιτική» σημείωσε.

Φυσικά και πρέπει η συμφωνία να επαληθευθεί στην πράξη, αλλά «έγινε τουλάχιστον ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο έλεγχο και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης», ανέφερε.