Σταδιακή εκκένωση της Ειδομένης μελετά η Κυβέρνηση- Έκρυθμη η κατάσταση

«Μια σταγόνα φτάνει για να ξεχειλίσει το ποτήρι» στην Ειδομένη.

Η κυβέρνηση πιθανότατα θα εκμεταλλευθεί το τριήμερο για να επιχειρήσει σταδιακή εκκένωση του καταυλισμού, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ κάτοικοι της περιοχής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κόμματα, αντιδρούν στην αδράνεια που επιδεικνύει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού σε δηλώσεις του είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Ειδομένη, και ανακοίνωσε πως εντός 20 ημερών θα δημιουργηθούν ακόμη 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Προτεραιότητά μας είναι η εκκένωση της Ειδομένης, είπε ο κ. Κυρίτσης και επεσήμανε ότι «δίνουμε βάση στην ενημέρωση των προσφύγων και στα μέσα μετακίνησής τους προς τις δομές που υπάρχουν.

Ωστόσο στην Ειδομένη η ηρεμία αλλά και η ασφάλεια κρέμεται από μια κλωστή και το κλίμα είναι τεταμένο κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται οι πάντες. Τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι κάτοικοι βρίσκονται στα όριά τους, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για να βρεθεί λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 14.000 μετανάστες και πρόσφυγες και ο αριθμός τους αυξάνεται καθώς καταφθάνουν καθημερινά και άλλοι, ευελπιστώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες, απελπισμένοι για το κλείσιμο των συνόρων και βιώνοντας εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης, κάνουν πορείες διαμαρτυρίας, αρνούνται να σιτιστούν ή να τραφούν, ενώ τα επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών είναι καθημερινά. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί.

Υπέρ της σταδιακής εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη έχουν ταχθεί τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής που μίλησε για «Νταχάου», όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας καθώς και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και, επομένως, η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.

Δήμαρχος Ειδομένης: Δεν αντέχουμε άλλο

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης εξέπεμψε κραυγή αγωνίας και χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. «Η Ειδομένη είναι καζάνι έτοιμη να εκραγεί» παραδέχθηκε μιλώντας στον Real fm. Υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες υποκινούνται από ελληνικές ομάδες – χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές – καταγγέλλοντας ότι είδε νεαρούς να παρακινούν τους πρόσφυγες σε διαμαρτυρίες.

Πρόεδρος κοινότητας: Η Ειδομένη βουλιάζει, δεν αντέχει άλλο

Η πρόεδρος της κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, η οποία μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ περιέγραψε επίσης με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση: «Η Ειδομένη βουλιάζει πλέον. Το χωριό πλέον δεν αντέχει. Οικονομικά έχουν καταστραφεί οι κάτοικοι» είπε με έμφαση για να προσθέσει: «Χειροτερεύει καθημερινά. Είναι δραματική η κατάσταση. Υπάρχουν περίπου 14.000 μετανάστες και πρόσφυγες και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται». Ζήτησε και πάλι να πάρει πρωτοβουλία οργανωμένα το Κράτος να γίνει η μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας. Όπως είπε επίσης, την Τετάρτη, επέστρεψαν κάποιες ΜΚΟ και έδωσαν φαγητό μόνο στα μικρά παιδιά και κάποιοι εθελοντές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κοινοτάρχης Ειδομένης είπε ότι η πολιτεία είναι απούσα «έρχονται εδώ μόνο για επισκέψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.