Στα χέρια του Τσίπρα το αγροτικό- Στις 12.00 συνάντηση με μερίδα αγροτών στο Μαξίμου

Στις 12.00 αναμένεται να πάνε στο Μαξίμου 20 εκπρόσωποι των αγροτών, χωρίς να εκπροσωπείται το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο εκπροσωπεί 69 μπλόκα, και τον πρωθυπουργό έτοιμο να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις.

Το πρόβλημα που έχουν θέσει οι αγρότες είναι στη συνάντηση έχουν κληθεί και άτομα που δεν εκπροσωπούν την πρωτογενή παραγωγή.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες από 69 μπλόκα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Νίκαια ανακοίνωσαν ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη.

«Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.

Τα πέντε αιτήματα των μπλόκων που συσπειρώνονται γύρω από αυτό της Νίκαιας είναι:

-Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

-Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου με την κυβερνητική ευπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει, όποιος θέλει διάλογο έρχεται την Δευτέρα στις 12:00.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.

Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:

«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ’ αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

Ενδεικτικό του «πυρετού» των διαβουλεύσεων που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη τρίωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους.

Οι αγρότες από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 17:00 της Δευτέρας, και με τη Φώφη Γεννηματά μιάμιση ώρα αργότερα. Την Τρίτη θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.