Στ. Κοντονής: Σωστά τα συγχαρητήρια Τσίπρα σε Παπαχρήστου

Την έκπληξή του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δώσει συγχαρητήρια στη Βούλα Παπαχρήστου (η οποία το 2012 είχε αναρτήσει ρατσιστικό σχόλιο, για το οποίο είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς) για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στον τελικό του τριπλούν, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» δήλωσε: «Πολύ σωστά έπραξε ο Πρωθυπουργός και αυτές οι αντιδράσεις με εξέπληξαν δυσάρεστα. Η Αριστερά είναι και προς τιμήν μας παραμένει η πολιτική παράταξη που δίνει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία επανεξέτασης των όσων έχουν πράξει ή πολύ περισσότερο έχουν πει διάφοροι συμπολίτες μας, και γι’ αυτό το λόγο έχουμε δεχτεί ανηλεείς επιθέσεις την τελευταία περίοδο από σύγχρονους ιεροεξεταστές, κήνσορες και Ιαβέρηδες. Η Βούλα Παπαχρήστου, έχει απολύτως ξεκόψει από αυτές τις ακροδεξιές ρατσιστικές και ακραίες απόψεις και θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για έναν νέο άνθρωπο ο οποίος έκανε ένα λάθος και για το οποίο τιμωρήθηκε και ο οποίος έχει αναθεωρήσει, να ξαναβγαίνουν στην επικαιρότητα αυτές οι δηλώσεις του παρελθόντος, αυτές οι αναρτήσεις οι επιπόλαιες και λανθασμένες και να αμαυρώνεται μια μεγάλη επιτυχία, μια προσωπική της επιτυχία και επιτυχία και του ελληνικού αθλητισμού. Ελπίζω όσοι δεν την γνωρίζουν να προσπαθήσουν να έχουν μια συζήτηση μαζί της, πριν εκφράσουν αυτόν τον καταγγελτικό λόγο. Ελπίζω αυτές τις συμπεριφορές να τις αποκρούουμε και να μη τις μεταχειριζόμαστε διότι είναι άδικο και λάθος».

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης χαρακτήρισε «κακή επιλογή» τα συγχαρητήρια που έδωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βούλα Παπαχρήστου.

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις μεταγωνές Κουφοντίνα και Ξηρού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, σχετικά με τις πρόσφατες μεταγωγές Κουφοντίνα – Ξηρού.

«Ο στόχος είναι μικροπολιτικός όπως πάντοτε. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει πάρει έναν ακροδεξιό κατήφορο. Αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση από θέσεις αυτού του τύπου και επιπέδου. Ακούμε επιχειρήματα και αιτιάσεις, τις οποίες είχαμε ακούσει κατά το παρελθόν εις βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου ότι δήθεν καθοδηγεί την τρομοκρατία, τη 17Ν κλπ».

Ο κ. Κοντονής επανέλαβε ότι από τον Μάϊο, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξαγγείλει ότι οι φυλακές Κορυδαλλού, σταδιακά, θα γίνουν φυλακές υποδίκων, καθώς όπως επισήμανε «είναι αδιανόητο να συνευρίσκονται υπόδικοι και κατάδικοι σε έναν χώρο φυλακής για σοβαρά αδικήματα και επίσης είναι απαράδεκτο να έχουμε μεταγωγές υποδίκων από επαρχιακά καταστήματα κράτησης που έχουν τις δίκες τους στην Αθήνα. Όλο αυτό συνεπάγεται ταλαιπωρία, έξοδα αλλά και απασχόληση προσωπικού».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονης τόνισε ότι «όταν ένας κρατούμενος έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις να υποβάλει ένα αίτημα κι αυτό γίνεται δεκτό από την Επιτροπή Μεταγωγών, είναι ποτέ δυνατόν να λέμε ότι το αίτημα κάποιου κρατουμένου που έχει καταδικαστεί και εκτίει ποινή για ορισμένα αδικήματα για αυτόν τον κρατούμενο δεν θα εξετάζεται και ο νόμος δεν θα ισχύει; Τότε δεν είμαστε Κράτος Δικαίου».

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τις φυλακές Γ’ τύπου που είχε καθιερώσει, ο κ. Κοντονής επεσήμανε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει άλλη αντίληψη. Είχε καθιερώσει μέχρι και φυλακές Γ’ τύπου, την καταργήσαμε και πολύ σωστά από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Δεν είχαν προσφέρει απολύτως τίποτα. Ίσα ίσα δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επέλυαν και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε κολαστήρια Γ’ τύπου, ούτε φυλακές πολυτελείας.

Έχουμε καταστήματα κράτησης για όλους που εκτίουν την ποινή που τους επέβαλαν τα δικαστήρια. Είναι δε επίσης απαράδεκτο να λέγεται ότι μεταφέρθηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος ή και άλλοι σε αγροτικές φυλακές, όταν ήδη υπάρχουν ισοβίτες εδώ και δεκαετίες σε αγροτικές φυλακές. Θεωρώ ότι είναι θετικό για τους κρατούμενος και ιδίως για όσους έχουν εκτίσει ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους να πηγαίνουν σε αγροτικές φυλακές γιατί η απασχόληση είναι προς όφελος των κρατουμένων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε απαράδεκτα, απολύτως ψευδή και συκοφαντικά όσα λέγονται και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτή την πορεία της ακολουθεί ως δεκανίκι της δεξιάς πλέον και το ΠΑΣΟΚ.Το είδαμε και στην περίπτωση με το ψευτο-sms. Δυστυχώς στοιχίζονται πίσω από τον Μητσοτάκη και την ακροδεξιά ρητορεία αυτού του τύπου και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η φθορά της κυβέρνησης. Βασίζονται στη λάσπη και την ψευδολογία και είναι το μόνο που τους απασχολεί. Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έβλεπε κυβερνητικές συνεργασίες με τον Σαμαρά και το κόμμα που ίδρυσε να λειτουργεί ως δεκανίκι της δεξιάς σε όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης δεν ξέρω πως θα αντιδρούσε».