Σπυράκη στο db8.gr: Δεν ψηφίζουμε μέτρα που αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ από τις τσέπες των συμπολιτών μας

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να ψηφίσουμε μέτρα που αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ από την αγορά και από τις τσέπες των συμπολιτών μας». Αυτό υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο db8.gr, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για ψήφιση από τη Βουλή προληπτικών μέτρων δείχνει «με περίτρανο τρόπο το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης». Ωστόσο προσθέτει: ότι «Το ΔΝΤ δεν έπρεπε να ήταν στο Πρόγραμμα, εξ αρχής»

Μιλώντας για τη ΝΔ και τα σενάρια διεύρυνσης της, αφού επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει ότι «Είναι η παράταξη η οποία εκφράζει όλες τις δυνάμεις από την παραδοσιακή φιλελεύθερη δεξιά έως το κέντρο και επεκτείνεται ως τις παρυφές της αριστεράς».

Τέλος, όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα πρέπει να εμπιστευτεί τη ΝΔ στις εκλογές, τονίζει ότι «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεροποιήσει το τοπίο, θα καταστήσει τη χώρα ελκυστική σε επενδύσεις και θα δώσει την ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να ανοίξει τα φτερά του».
Στη Βουλή ψηφίζονται δυο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό), τα οποία περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα, μνημονιακές υποχρεώσεις, που έχει ψηφίσει και η ΝΔ. Το κόμμα σας έχει δηλώσει ότι στη Βουλή θα τα καταψήφισει. Ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας θέσει το όριο των 180 βουλευτών;

“Ανεξάρτητα από το τι επιθυμεί να έχει ως πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας, η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης στη Βουλή είναι δεδομένη και αποτελείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πίεσης από την πλευρά της συμπολίτευσης αλλά και καμία πιθανότητα από την πλευρά τη δική μας να προσυπογράψουμε μέτρα που δεν είναι αναλογικά, που είναι υφεσιακά , που αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ από την αγορά και από τις τσέπες των συμπολιτών μας”.

Πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ψάχνει μια ευκαιρία για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Συμφωνείτε; Ποιες άλλες επιλογές έχει;

“Αυτό για το οποίο με σιγουριά επιμένουμε είναι ότι η κυβέρνηση αυτή προκαλεί πολύ μεγάλη ζημιά όσο παραμένει στην εξουσία. Για το λόγο αυτό διατυπώσαμε το αίτημα να φύγουν. Εκτιμούμε , με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα δικαιούται μια ευκαιρία με υπεύθυνη και σοβαρή ηγεσία, με σχέδιο για τη χώρα και αντίληψη και γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου”.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει η Ελληνική Βουλή να ψηφίσει το λεγόμενο πακέτο των προληπτικών μέτρων. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι γιατί το ΔΝΤ θέτει τέτοιο ζήτημα τη στιγμή που τέτοια μέτρα κινούνται ουσιαστικά εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ίσως προκαλέσουν πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας που πρέπει να εφαρμοσθούν, με όποια αρνητικά αποτελέσματα συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη;

“Η απαίτηση του ΔΝΤ διατυπώνει με περίτρανο τρόπο το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε μια υδραργυρική σχέση με το ΔΝΤ, αφού κατ’ αρχάς εμφανίστηκε να το παρακαλά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, μετά επένδυσε τις ελπίδες της στο ταμείο για τη διευθέτηση του χρέους και συνέχισε με διαρροές υποκλαπέντων διαλόγων όπως επιβεβαίωσε και ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κ. Παπαχριστόπουλος, για να καταλήξει στην προσβλητική απάντηση της κ. Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση αγνοώντας παντελώς το διεθνές περιβάλλον συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για παιχνίδι ενώ οι επιλογές της αφορούν τις τύχες της χώρας.
Το ΔΝΤ δεν έπρεπε να είναι στο πρόγραμμα εξ’ αρχής και αυτή την άποψη έχω από τότε που ξεκίνησα να πολιτεύομαι. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις για τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Ωστόσο μπήκε στο πρόγραμμα το ΔΝΤ με επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και των δανειστών που δεν διέθεταν την σχετική τεχνογνωσία. Όμως έχει να καταβάλει δόση από το προηγούμενο μνημόνιο. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΔΝΤ το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει το έλλειμμα αξιοπιστίας.
Άλλωστε προληπτικά μέτρα φαίνεται να θέλουν και οι Ευρωπαίοι παρά το γεγονός ότι δεν ζητούν την προληπτική τους νομοθέτηση, εξαιτίας και πάλι του ελλείμματος αξιοπιστίας που έχει αυτή η κυβέρνηση”.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει αυτή την ώρα μια αυξανόμενη δυναμική και υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να την οδηγήσει σε πολύ υψηλή καταγραφή στις επόμενες εκλογές. Ας περιμένουμε να στηθούν οι κάλπες και να ανοίξουν. Και τότε θα δούμε πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο”.

Θέλετε την Άννα Διαμαντοπούλου στη ΝΔ η οποία πήγε στη Συγγρού και παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό;

“Οι επιλογές της διεύρυνσης ανήκουν στον αρχηγό του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι αποτελεί το πρόσωπο το οποίο επιλέγει η κοινωνία. Και για το λόγο αυτό εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά”.

Τις αντιδράσεις ορισμένων παραγόντων της ΝΔ ότι δεν έχουν θέση στο κόμμα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πώς τις κρίνετε;

“Επαναλαμβάνω ότι η διεύρυνση είναι μια επιλογή που θα κάνει ο αρχηγός της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και την πολιτική δυνατότητα αλλά και την αίσθηση για το ποια από τα στελέχη άλλων χώρων μπορούν να ενσωματωθούν στην μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η μεγάλη παράταξη που αυτή την ώρα εκφράζει όλο το χώρο το ευρωπαϊκού μπλοκ. Είναι η παράταξη η οποία εκφράζει όλες τις δυνάμεις από την παραδοσιακή φιλελεύθερη δεξιά έως το κέντρο και επεκτείνεται ως τις παρυφές της αριστεράς. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα για τη χώρα”.

Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των Ελλήνων, που τα τελευταία χρόνια οδηγούνται σταδιακά αλλά σταθερά στη φτωχοποίηση;

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεροποιήσει το τοπίο, θα καταστήσει τη χώρα ελκυστική σε επενδύσεις και θα δώσει την ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να ανοίξει τα φτερά του. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν δουλειές. Και όταν δημιουργούνται δουλειές η ωφέλεια είναι για όλους,. Σας υπενθυμίζω ότι κανένας δεν επενδύει τα λεφτά του σε ένα μαγαζί που κινδυνεύει να κλείσει. Και αυτό ισχύει είτε πρόκειται για ένα ευρώ είτε πρόκειται για 1 δισεκατομμύριο”.

Το κόμμα Καρατζαφέρη-Μπαλτάκου θα κόψει ψήφους από τη ΝΔ;

“Ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Μπαλτάκος πήραν το δικό τους δρόμο εδώ και καιρό μακριά από τη Νέα Δημοκρατία. ‘Έχει λοιπόν καταρχήν κριθεί η επιρροή τους στο εκλογικό σώμα”.
Πως εξηγείτε τη μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Εκτιμάτε ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, με δεδομένο τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει γίνει «αποθήκη ψυχών», καθώς η πολιτισμένη Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα της για τους μετανάστες;

“Στην Ευρώπη αυξάνεται το κύμα του ευρωσκεπτικισμού ανεξαρτήτως από το ιδεολογικό κάλυμμα το οποίο χρησιμοποιεί. Σε κάθε περίπτωση απέναντι σε αυτό θα πρέπει η ίδια η Ευρώπη να απαντήσει με πολιτικές που δείχνουν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χώρια. Ότι πρέπει να είμαστε μαζί. Για αυτό και πρέπει έμπρακτα να δείχνει την αλληλεγγύη. Θα πρέπει έμπρακτα να μοιράζονται οι ευθύνες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη προχωρά σε ένα μηχανισμό κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους ενώ η ποσόστωση είναι υποχρεωτική”.

Επτά ευρωβουλευτές αναλάβατε πρωτοβουλία για να προωθούνται τα υπόλοιπα των προϋπολογισμών της ΕΕ σε έκτακτες ανάγκες των χωρών – μελών. Σε ποια φάση βρίσκεται η πρωτοβουλία σας; Υπάρχει ενδεχόμενο να εισρεύσουν χρήματα στη χώρα μας εφέτος αν γίνει αποδεκτή από την ΕΕ;

“Ευτυχώς για εμάς η πρωτοβουλία μας αγκαλιάστηκε πάρα πολύ γρήγορα από την ΕΕ. Αγκαλιάστηκε κατ’ αρχήν από το κόμμα μας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επόμενη φάση είναι η συζήτηση που θα κάνουμε με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, την κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η απάντηση της Κομισιόν εξ αρχής δεν είναι καθόλου αρνητική. Αντιθέτως φαίνεται πως δείχνουμε ένα δρόμο που δεν τον είχαν σκεφτεί στην ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση επειδή η νομοθετική διαδικασία παίρνει χρόνο να υπολογίζουμε ότι υπόλοιπα προϋπολογισμών μπορούν να εισρεύσουν σε χώρες που έχουν ανάγκες περί τα μέσα του 2017, όταν θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2014-2020 και θα υπάρχουν κατά ανάλογα εργαλεία τον κανονισμό.
Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι ξεκινήσαμε πέντε άτομα στην Κολωνία, γίναμε στην πορεία επτά , συζητώντας στο περιθώριο του ΕΛΚ, πως θα βρούμε χρήματα να υποστηρίξουμε τις χώρες που αναλαμβάνουν εξαιρετικές δράσεις για τους πρόσφυγες και καταλήξαμε με μια πρόταση ρεαλιστική, αποδεκτή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της Ελλάδας.
Τα πάντα μπορούν γίνουν, αν υπάρχει οργάνωση και βούληση. Να σας θυμίσω ότι όταν με παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του προέδρου Γιούνκερ την δημιουργία μηχανισμού οικονομικών κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

Είναι μεγάλη η αναγκαιότητα να αυξηθούν οι πόροι για τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, με πρώτη την Ελλάδα που φιλοξενεί στο έδαφός της δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι η πρώτη πύλη στο Αιγαίο. Για το λόγο αυτό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη βάση μιας πρωτοβουλίας στην οποία συμμετείχα εξ’ αρχής , ζητάμε