Σπουδαία είδηση – ανακούφιση. Κρατική τηλεόραση της Συρίας: Ο αρχηγός των τζιχαντιστών, αλ-Μπαγκντάντι, είναι νεκρός

Από τις 4 Οκτωβρίου 2011 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι ως κορυφαίο στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του.

Το Raqqa24 αναφέρει ότι το Σάββατο έγινε επιδρομή από συριακά αεροσκάφη στη Ράκα, κατά την οποία βομβαρδίστηκε η περιοχή και σκοτώθηκαν επτά άτομα. Ανάμεσά τους και ένας επιφανής.

Είναι ο νούμερο 1 καταζητούμενος στον πλανήτη. Ο λόγος για τον επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε νωρίτερα σήμερα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας, είναι νεκρός.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέει μια παρόμοια είδηση, τα συριακά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίζονται ότι ο Αμπουμπάκρ αλ-Μπαγκντάντι έπεσε νεκρός στη Ράκα χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Το Raqqa24 αναφέρει ότι χτες έγινε μία επιδρομή από κυβερνητικά αεροσκάφη στη Ράκα, κατά την οποία βομβαρδίστηκε η περιοχή και σκοτώθηκαν επτά άτομα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται αν μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο ηγέτης των τζιχαντιστών.

ISIS: Ποιος είναι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Πρόκειται για τους πιο βίαιους ένοπλους τζιχαντιστές

Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του Λεβάντε («ISIS» – όπου με τον όρο Λεβάντε εννοείται η Συρία) είναι τόσο σκληροπυρηνική και χρησιμοποιεί τόσο βίαιες κι ακραίες μεθόδους ώστε αποκηρύχθηκε ακόμη κι από την «μαμά» Αλ Κάιντα! Η συγκεκριμένη ομάδα των ένοπλων τζιχαντιστών δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 από τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, κι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ανοιχτά τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, εκ των ηγετικών μορφών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών αναλυτών η οργάνωσή του διαθέτει 10.000 έως 12.000 μέλη μεταξύ των ακραίων σουνιτών της Συρίας. Όμως, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο της Guardian, «οι φιλοδοξίες του Μπαγκντάντι να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο στην οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα [σ.σ: το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία], ανάγκασε πριν λίγο καιρό τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, να ανακηρύξει το Μέτωπο Αλ Νούσρα ως τη μόνη πτέρυγα του δικτύου στη Συρία, συνιστώντας στο ISIL να περιορίσει τις δραστηριότητες του στο Ιράκ και να παραιτηθεί από τον αγώνα στη Συρία».

Ο 43χρονος Μπαγκντάντι διαφώνησε με τον Αλ Ζαουάχρι, σχετικά με το διαχωρισμό του ένοπλου αγώνα σε κάθε χώρα, οπότε η Αλ Κάιντα διέκοψε τις σχέσεις της με το ISIL, που πλέον μάχεται αυτόνομα για τη δημιουργία ενός νέου «χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ένα δείγμα της ωμότητας και των ακραίων μεθόδων της ISIS είχε φανεί από πέρσι, όταν η οργάνωση είχε επιβάλλει καθεστώς τρόμου στην πόλη Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (28 Ιουλίου 1971) είναι ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από την Σαμάρα του Ιράκ. Έχει συλληφθεί από τους Αμερικανούς του 2004. Το 2010 ανέλαβε τον παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία το έφερε σε ανταγωνισμό με το Συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα. Στην συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014. Το ισλαμικό κράτος δεν έχει αναγνώριστεί διεθνώς, ενώ έχει καταλάβει με τη βία εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2011 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του

Στις αρχές Ιουλίου 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ-Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ότι σκοπός του είναι το κράτος του να φτάσει από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Ρώμη και την Ισπανία και κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να εποικίσουν στο νέο κράτος.

«Απαλλοτρίωσαν» 300 εκατομμύρια ευρώ

Όπως σημειώνουν οι «International Business Times», η ISIS πλέον είναι η οικονομικά ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως, αφού με την κατάληψη της Μοσούλης οι εξτρεμιστές «ξάφρισαν» πολλές τράπεζες βάζοντας στον… κουμπαρά της οργάνωσης τους ποσό που κατά ορισμένους υπολογισμούς υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί ακτιβιστές, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, έγιναν μάρτυρες «συλλήψεων, απαγωγών και ξυλοδαρμών από ανθρώπους της ISIS». Μια ακτιβίστρια, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε πως η ίδια και η αδελφή της αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ράκα όταν η ειρηνική τους διαμαρτυρία αντιμετωπίστηκε με βιαιότητα από πολλά μέλη της ISIS. «Έξι ή επτά άντρες περικύκλωσαν την αδελφή μου και κάποιος είπε «μαχαίρωσε την», ένας άλλος «πυροβόλησε την». Έσκισαν το πανό μας που ανέγραφε «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι ένα» και της είπαν πως είναι μια άπιστη», είπε η νεαρή γυναίκα που έχει εμπλακεί σε μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες στη πόλη, από τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε οι μαχητές της ISIS ανάρτησαν την μαύρη σημαία της οργάνωσης τους στην κορυφή μιας εκκλησίας στη Ράκα.