Σοβαρές καταγγελίες απο Βόζεμπεργκ για διακίνηση ναρκωτικών στην Ειδομένη

Το μείζον θέμα της εμπορίας ναρκωτικών από κυκλώματα που διακινούν επικίνδυνες ουσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, αλλά και σε άλλα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ανέδειξε, με ερώτηση της, στο ευρωκοινοβούλιο, η ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Στην ερώτησή της, ζητά από την Επιτροπή να ερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εάν το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τη δράση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων διακίνησης και εκμετάλλευσης προσφύγων καθώς και το ενδεχόμενο διάθεσης περισσότερων ανθρώπινων πόρων στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο τύπο αλλά και καταγγελίες προσφύγων, στον καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα δρουν κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών, που διακινούν ναρκωτικές ουσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, η ανάπτυξη τέτοιου είδους παράνομων κυκλωμάτων ευνοείται από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες διαθέτουν μετρητά, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα.

Οι ελληνικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης έχουν προβεί σε συλλήψεις διακινητών ναρκωτικών ουσιών, που προέρχονται κυρίως από τους κόλπους των προσφύγων.

Δεδομένου ότι η υπερσυσσώρευση προσφύγων -μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί ανήλικοι- σε συγκεκριμένα κέντρα στην Ελλάδα, λόγω της άρνησης εφαρμογής των προγραμμάτων μετεγκατάστασης από ορισμένα κράτη μέλη, ευνοεί την ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο παράνομων ουσιών, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για τα ως άνω περιστατικά και διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες στον καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και σε άλλα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα καθώς και σε κράτη μέλη, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων;
Με ποιο τρόπο θα ερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εάν το παραπάνω φαινόμενο συνδέεται με τη δράση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων διακίνησης και εκμετάλλευσης προσφύγων;
Εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης περισσότερων ανθρώπινων πόρων στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού;».