Εμμέσως υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας τάχθηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ευρωπαϊκών και όχι των εθνικών λύσεων, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τήρηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, θέση για την οποία μάχεται και η χώρα μας.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση», αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την έκκλησή του για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
«Πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ευρώπη να θεωρείται σημαντική», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G-20 που αρχίζει αύριο στην Σανγκάη και ζητεί «δραματική» μείωση του αριθμού των προσφύγων, «διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε πια».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η χώρα του κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία δεσμεύθηκε να διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής βοήθειας και προσθέτει: «Ενθάρρυνα την καγκελάριο ‘Αγγελλα Μέρκελ για αυτή την δέσμευση. Τώρα θα προσκαλέσουμε και άλλους να κάνουν κάτι περισσότερο».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, «ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο», καθώς «ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε κακοτυχίες», ενώ επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση και κάνει λόγο για τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους.
«Έρχεται κάποτε η στιγμή όπου τα όλο και περισσότερα χρέη μετατρέπονται σε κρίση αξιοπιστίας. Σε αυτό βοηθά μόνο ένα πράγμα: πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει – και επιτέλους να το εφαρμόσουμε», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε και ασκεί οξεία κριτική στις προσπάθειες που καταβάλλονται, όπως λέει, στην Ευρώπη να τεθούν και πάλι υπό αμφισβήτηση οι κανόνες που υιοθετήθηκαν τον Ιανουάριο για την κατά προτεραιότητα ευθύνη των ιδιοκτητών και των δανειστών των τραπεζών σε περίπτωση προβλήματος (bail-in). «Έτσι δεν χτίζεις αξιοπιστία.
Με ενοχλεί τρομερά ότι λίγες μέρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες bail-in, φταίνε και πάλι οι κανόνες», δηλώνει χαρακτηριστικά και απορρίπτει τις εισηγήσεις για περί διοχέτευσης στην αγορά φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να φέρουμε περισσότερη σταθερότητα στις αγορές», τονίζει και σημειώνει ότι «κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Lehman είναι η αιτία της νέας αστάθειας», για να συμπληρώσει: «Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει την θεωρία που θέλει ως υπεύθυνη την υπερβολική ρύθμιση. «Διαφωνώ. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Υπήρξε αξιοσημείωτη κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή (Bafin) κάνει εξαιρετική δουλειά και εμπιστεύομαι και την ευρωπαϊκή αρχή. Δεν θα επιτρέψω όλα τα προβλήματα να χρεωθούν στην Γερμανία».