Σκόπια: Διάβημα για την Ειδομένη- «Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»!!!

«Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι». Αυτό ισχύει για την περίπτωση των Σκοπίων, τα οποία βρίσκοντας χαλαρή την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην εισβολή των ειδικών δυνάμεών τους στην Ειδομένη, πέρασαν στην αντεπίθεση και προχώρησαν σε διάβημα προς την Ελλάδα!!!

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της FYROM ανακοίνωσε ότι προχώρησε, χθες, σε διάβημα προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, ως απάντηση στα προφορικά διαβήματα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου σχετικά με τα επεισόδια, την Κυριακή, στην Ειδομένη.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM αναφέρεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων «ενήργησαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των βίαιων διαμαρτυριών και της επιθετικής απόπειρας μεγάλης ομάδας μεταναστών να διασχίσουν τα ελληνικο-“μακεδονικά” σύνορα, μέσω παραβίασης του προστατευτικού φράχτη».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον, το υπουργείο Εξωτερικών της FYROM ζήτησε την ενίσχυση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα και την έγκαιρη ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, ώστε να αποθαρρυνθούν βίαιες διαμαρτυρίες από τους μετανάστες και να εμποδιστεί η παράνομη είσοδος τους στην επικράτεια της FYROM.

«Η αποκατάσταση της έννομης τάξης στη συνοριακή ζώνη και εντός και πέριξ του καταυλισμού της Ειδομένης είναι ουσιώδους σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην FYROM, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη.

Ο πρέσβυς κ. Λαλάκος στα δύο διαβήματα, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Είναι γεγονός ότι στα Σκόπια έδωσε έδαφος να προκαλέσουν και πάλι προχωρώντας σε θρασύτατο διάβημα η χαλαρή στάση της ελληνικής πλευράς και η αποδοχή της άποψης από την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι ουδέποτε παραβιάσθηκαν τα σύνορα.

Ωστόσο η Ελλάδα έπρεπε ήδη να έχει φέρει το θέμα τουλάχιστον στα όργανα της ΕΕ, με δεδομένο ότι τα Σκόπια όντας σε προενταξιακή διαδικασία για είσοδό τους στην Ενωμένη Ευρώπη, χρηματοδοτούνται, όπως αποκάλυψε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για να στηρίξουν πολιτικές στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και στης διαχείρισης συνόρων.

Η επισήμανση που έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι ότι “Τα κονδύλια της Ε.Ε. παρέχονται μόνο για έργα που συνάδουν με τις στρατηγικές της Ε.Ε. και τα θεμελιώδη δικαιώματα.”. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ενέργειες όπως αυτές της Κυριακής συνάδουν με τη λογική της χρηματοδότησης από την ΕΕ, αφού κάλλιστα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι οι πλαστικές σφαίρες, οι χειροβομβίδες και τα χημικά που έριξαν οι Σκοπιανοί έχουν αγοραστεί με χρήματα της Κομισιόν.
Όπως επίσης η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να θέσει στα όργανα της ΕΕ και ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων.