Συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας – ΕΕ για την αποφυγή ενός Brexit

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν σε συμφωνία, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί πλέον να γυρίσει στο Λονδίνο και να ξεκινήσει καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα που θέλει να προκηρύξει για τις 23 Ιουνίου.

«Δεν είναι λύση να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ντ. Κάμερον αμέσως μετά τη Σύνοδο. «Ότι και να αποφασίσει ο βρετανικός λαός εγώ θα το αποδεχτώ» συμπλήρωσε, αλλά τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να μείνουμε ενωμένοι. Πιστεύω ότι η απάντηση στα προβλήματά μας είναι με την Βρετανία μέσα σε μια Ευρώπη που μεταρρυθμίζεται.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Τι εξασφάλισε η Μεγάλη Βρετανία
Bασικό σημείο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη πως καμία μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από αναφορές σε ολοένα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεύτερο σημείο-κλειδί είναι οι προβλέψεις που στόχο έχουν να προστατέψουν το Σίτι του Λονδίνου από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών. Έτσι, προβλέπεται ότι σε όλες τις μελλοντικές τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών θα ενσωματώνονται στοιχεία που θα διασφαλίζουν το δίκαιο χαρακτήρα χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ρυθμίσεων για τις χώρες της ευρωζώνης και τα εκτός ευρώ μέλη της ΕΕ.

Το σχέδιο τονίζει επίσης την ανάγκη για μια «επί ίσοις όροις» οικονομική και τραπεζική νομοθεσία και δίνει στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

*Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της• θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

* Θα δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Για δίκαιη συμφωνία κανουν λόγο Μέρκελ,Τουσκ, Γιούνκερ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Δείξαμε ενότητα. Θυσιάσαμε συμφέροντα για τον κοινό σκοπό» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τούσκ σημειώνοντας ότι οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτες δράσεις. «Κάναμε ότι μπορούσαμε για να μην φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε., η τελική απόφαση είναι στα χέρια των Βρετανών», σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη τόσο για τη Βρετανία όσο και για τις υπόλοιπες χώρες – μέλη, τονίζοντας ότι “χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωζώνη και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου”.