Σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ η απάντηση Μητσοτάκη στα ψεύδη Ερντογάν

Σήμερα το βράδυ, στις 22.15 ώρα Ελλάδος, ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα απαντήσει στα ψεύδη που εκστόμισε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά της Ελλάδας, από το ίδιο βήμα την περασμένη Τρίτη.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επικεντρωθεί στους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αποκρούσει με τεκμηριωμένα στοιχεία ένα προς ένα, όσα ανυπόστατα είπε ο Ερντογάν προκειμένου να εργαλειοποιήσει, προς όφελος της Άγκυρας το μείζον για την διεθνή κοινότητα προσφυγικό θέμα.

Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεπειών της, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, καθώς και τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στον τουρκικό αναθεωρητισμό και θα προβάλλει τους κινδύνους που εγκυμονεί, στην πολύ κρίσιμη αυτή εποχή κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει την διαρκή επιθετικότητα του ρωσικού αναθεωρητισμού από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κυβερνητικές πηγές μιλούν και για μια έκπληξη η οποία πιθανώς να υπάρξει στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Η σημερινή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ συνδυάζεται με τον έντονο σκεπτικισμό που επικρατεί πλέον στην Αθήνα, όσον αφορά στις τις πραγματικές στοχεύσεις της Άγκυρας καθώς η διαρκής κλιμάκωση δεν μπορεί πλέον να αποδοθεί μόνο στα εσωτερικά αδιέξοδα του Τούρκου προέδρου ούτε στη δημιουργία εντυπώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

O πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ από τη Νέα Υόρκη στο CNN, έκανε λόγο για «κρεσέντο τουρκικής ρητορικής τους τελευταίους μήνες που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της τουρκικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό επισήμανε πως η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην θάλασσα, τόνισε ότι “μόνο σήμερα είχαμε δύο ναυάγια και σώσαμε περισσότερα από εκατό άτομα, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά”, ενώ καταλόγισε στην Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για πολιτικούς σκοπούς και δήλωσε απογοητευμένος για τα fake news της γειτονικής χώρας.

«Nα κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020.

“Δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας” και πρόσθεσε: “Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων”.

“Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις”, συνέχισε.

Τέλος ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές”.
“Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο”, κατέληξε.

SHARE