Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κρίνεται σήμερα μέσα από το δημοψήφισμα που διεξάγεται. 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αν η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι.
Σε περίπτωση που είναι αρνητικό το αποτέλεσμα οι συνέπειες για την ΕΕ συνολικά και για κάθε μια από τις χώρες που την συναποτελούν είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Σε περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν την παραμονή τους στην ΕΕ, θα είναι μεν θετικό, αλλά η ίδια η διαδικασία του δημοψηφίσματος έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου παράγοντας και θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα.
Τα αρνητικά είναι ότι σε κάθε περίπτωση έχει ξεκινήσει και έχει καταγραφεί με υψηλά ποσοστά μια διαδικασία που ξεπερνά τα όρια του ευρωσκεπτικισμού και δημιουργεί αποσχιστικές τάσεις από την ΕΕ και σε άλλες χώρες. Ενώ στην ίδια τη Βρετανία θα επαναφέρει τάσεις ανεξαρτητοποίησης σε περιοχές όπως η Σκωτία.
Στα θετικά είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους ηγέτες της Ευρώπης να ανασυντάξουν τις σκέψεις και τις πολιτικές τους για το τι Ευρώπη θέλουμε και επιδιώκουμε, προσφέροντας εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και της αλληλεγγύης.
Το Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται να ζήσουν ένα δύσκολο 24ωρο και μια δύσκολη νύχτα αγωνιώντας για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που θα έχει.
Μια πρώτη ένδειξη του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να υπάρξει λίγο μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), καθώς θα ανακοινωθεί αρχικώς η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν, ό,τι όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της αποχής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει το «remain» και το αντίστροφο.
Σε περίπτωση επικράτησης του «brexit», η Ευρώπη αλλά και οι χρηματαγορές θα πάρουν φωτιά με απρόβλεπτες εξελίξεις την επόμενη μέρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα παραιτηθεί παρά τις δηλώσεις του ίδιου ότι θα παραμείνει, ενώ θα ακολουθήσει πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα διαχειριστεί τις πρώτες επιπτώσεις.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση» σε περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου. «Το έξω είναι έξω», προσέθεσε. Στον ίδιο τόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ενδεχόμενη έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι «μη αναστρέψιμη», επομένως οι Βρετανοί ψηφοφόροι πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θέλουν να αναλάβουν αυτό το ρίσκο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν το Bremain και το Brexit ισοδύναμα, με εκατέρωθεν αποκλίσεις της τάξης του 1%, αν και τα γραφεία στοιχημάτων όπως και οι διεθνείς χρηματαγορές έβλεπαν την πλάστιγγα να γέρνει αποφασιστικά στην πλευρά της παραμονής.
Τη βαριά σκιά της στο σημερινό δημοψήφισμα έριξε η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών και υπερμάχου της παραμονής, Τζο Κοξ, από ακροδεξιό εθνικιστή την περασμένη εβδομάδα.
Με συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας του θα έχει κέρδη και ροή επενδυτικών κεφαλαίων από μια ψήφο υπέρ της παραμονής, ενώ ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε τη χθεσινή περιοδεία του από την κεντρική ψαραγορά του Λονδίνου, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία είναι ένα νησιωτικό έθνος, που μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις.
Όπως και το 2014 με το δημοψήφισμα στη Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.
Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Το ερώτημα που τίθεται;

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.