Σφίγγει η θηλιά για την κυβέρνηση – Υποταγή ή ηρωική έξοδος;

Βαρύ είναι το κλίμα στην κυβέρνηση από την εμμονή των δανειστών να ληφθούν προληπτικά μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ. Έτσι τη στιγμή που η ΝΔ υπόσχεται «οξυγόνο» στους Έλληνες, την ίδια στιγμή οι πολίτες ασφυκτιούν από τα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση νιώθει οι δανειστές να σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της, έχοντας ως μοναδικές επιλογές ή την υποταγή ή τις κάλπες και την «ηρωική» έξοδο.

Τα μέτρα… κάβα, όπως περιπαικτικά τα αποκαλεί ήδη η κοινωνία, ως κίνηση δεν έχει προϋπάρξει στα χρόνια του μνημονίου και αυτό θεωρείται ως επιβαρυντικό στοιχείο και αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης.

Παρά την αρχική πρόθεση του Μεσογειακού νότου να συνταχθούν με τη στάση της Αθήνας για λήψη μέτρων το 2018 εφόσον έχουν αποτύχει τα σημερινά, η απόφαση του Eurogroup δεν αφήνει περιθώρια άλλων ερμηνειών και φαίνεται καθαρά ότι κυριάρχησε η θέση της Γερμανίας, η οποία συνδέει οποιαδήποτε έναρξη συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους με τη λήψη και των προληπτικών μέτρων.

Παρά τη δήλωση Ντάιλσεμπλουμ ότι δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, η πεποίθηση που εδραιώνεται στη συνείδηση του λαού – και αυτό το αξιοποιεί δεόντος η αντιπολίτευση- είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός της κρίσης που θα υπογράψει δύο μνημόνια, δηλαδή ταυτίζουν τα προληπτικά μέτρα με ένα τέταρτο μνημόνιο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το βάρος των μέτρων 5,5 δις που προβλέπει το πρώτο πακέτο μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση νιώθουν να σφίγγει η θηλεία γύρω από το λαιμό τους, καθώς θεωρούν ότι με την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού για συζήτηση στη Βουλή, ξεκινούν και οι αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον οι δικηγόροι – συμβολαιογράφοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και για μετατροπή της απεργίας τους σε διαρκείας, ενώ στο χορό των απεργιών μπήκαν και οι δημοσιογράφοι.

Το κλίμα γενικά είναι βεβαρυμμένο, ενώ την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης επικρατεί αισιοδοξία ότι με συσπείρωση και λίγη περισσότερη προσπάθεια η κυβέρνηση θα καταρρεύσει.

Στη Συγγρού δε, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τα δύο νομοσχέδια, αφού θα έλθουν στην επιφάνεια στοιχεία που θα αφυπνίσουν την κοινωνία και οι αντιδράσεις θα ενταθούν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι ή υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών και όσο αντέξουν στην εξουσία ή μεθοδευμένη ηρωική έξοδος με κάλπες όπου όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα πρόκειται για ένα νέο δίλλημα παραμονής ή όχι στην Ευρώπη ή απλά εκλογές.

SHARE