Σενάρια για κίνδυνο ζωής της 90χρονης βασίλισσας Ελισάβετ.

Τι θα συμβεί στην Βρετανία όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ; Γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926 έγινε βασίλισσα της τότε Μ. Βρετανίας πριν 65 χρόνια, στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου καθότι, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, ξεπέρασε την πρωτιά που κατείχε η θρυλική Βασίλισσα Βικτώρια, με 63 χρόνια βασιλείας]Το περιοδικό Φορμπς υπολόγιζε την περιουσία της στα 600 εκατ. αμερικανικά δολάρια, όμως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με επίσημες ανακοινώσεις του έκανε λόγο για υπερεκτιμημένες δηλώσεις.]

Ανησυχία προκαλεί η απουσία της 90χρονης Βασίλισσας Ελισάβετ από την Πρωτοχρονιάτικη λειτουργία, ενώ δεν είχε παρευρεθεί ούτε στη λειτουργία των Χριστουγέννων, λόγω παρατεταμένου κρυολογήματος. Εξαφάνιση πλήρης δύο σχεδόν εβδομάδων, που έδωσε λαβή για σενάρια διαδοχής και ανησυχίας για την κατάσταση της υγείας της, ενώ η αδελφή της Μαργαρίτα ηλικίας 86 χρονών δήλωσε αορίστως ότι η υγεία τη βασίλισσας βελτιώνεται.

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ δεν παρευρέθηκε στη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς εξαιτίας βαρύ κρυολογήματος, όπως αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.
«Η Βασίλισσα δεν αισθάνεται ακόμη έτοιμη να μεταβεί στην εκκλησία καθώς αναρρώνει έπειτα από βαρύ κρυολόγημα», αναφέρεται στη δήλωση του Μπάκιγχαμ.

Η 90χρονη βασίλισσα δεν είχε παραστεί ούτε στη λειτουργία των Χριστουγέννων, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Η Ελισάβετ παρίσταται στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην ενοριακή εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής του Σάντριγχαμ κάθε χρόνο από το 1988.
Η 90χρονη Ελισάβετ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, 95 ετών, κρυολόγησαν και οι δύο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να αναβάλουν και την αναχώρησή τους για την εξοχική κατοικία τους στο Σάντριγχαμ της ανατολικής Αγγλίας.

Η Ελισάβετ σπανίως ακυρώνει προγραμματισμένες υποχρεώσεις της για λόγους υγείας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει περιορίσει τα ταξίδια της στο εξωτερικό και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους θα παραχωρήσει ορισμένες αρμοδιότητές της σε 25 φιλανθρωπικούς οργανισμούς (σε σύνολο 600) σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Τι θα συμβεί στην Βρετανία όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ;

Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να αναρρώνει από κρυολόγημα και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, όπως συνηθίζει. Το σοβαρό κρυολόγημα της βασίλισσας που την απασχολεί εδώ και καιρό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι 90 ετών, φαίνεται να έχει ανησυχήσει τους Βρετανούς. Από τη μία ελπίζουμε όλοι να πρόκειται πράγματι για ένα απλό κρυολόγημα και η βασίλισσα να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα, από την άλλη, όμως, κανείς δεν ζει για πάντα και όταν συμβεί αυτό οι Βρετανοί θα ζήσουν κάτι πρωτόγνωρο. Με την Ελισάβετ να βρίσκεται στον θρόνο εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και να έχει δει 13 πρωθυπουργούς να έρχονται και να παρέρχονται, οι περισσότεροι Βρετανοί δεν έχουν γνωρίσει την χώρα χωρίς την παρουσία της και σίγουρα ο χαμός της θα αποτελέσει πλήγμα.

Τι θα συμβεί όμως πρακτικά όταν η βασίλισσα πεθάνει; Το Business Insider έχει την απάντηση και μερικές υποθέσεις σχετικά με το τι θα γίνει, αφού έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Business Insider, για τουλάχιστον 12 μέρες από τον θάνατό της, η Βρετανία θα βρίσκεται σε καταστολή. Κατά πάσα πιθανότητα, η χώρα θα χάσει μερικά δισεκατομμύρια λίρες λόγω του χάους και το χρηματιστήριο και οι τράπεζες θα κλείσουν. Η ημέρα της κηδείας της, κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί ως αργία. Τόσο η κηδεία, όσο η στέψη που θα ακολουθήσει θα κοστίσουν από 1,2 δις έως 6 δις λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, πολλά από τα τηλεοπτικά κανάλια θα ακυρώσουν τις εκπομπές και τα show τους. Άγνωστο εάν την διαδεχθεί ο Κάρολος ή εάν θα περάσει η δυναστεία στον πρωτότοκο γιό του, που δεν έχει δείξει ιδιαίτερες ικανότητες και αρετές εξουσίας.

Όταν έφυγε από την ζωή η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η βασιλομήτωρ, το πένθος και ο θρήνος του κόσμου ήταν μεγάλο, αλλά ο θάνατος της βασίλισσας αναμένεται να ξεπεράσει κάθε επίπεδο.