Σε vertigo η συγκυβέρνηση

Σε κρίση διαρκείας έχει εισέλθει πλέον η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αντί να λειτουργήσει πυροσβεστικά, ανέδειξε εμφατικά τα μεγάλα προβλήματα της συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η σαφής προτροπή του Αλ. Τσίπρα προς «όλους τους υπουργούς» να δεσμευθούν πως δεν πρόκειται «να ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς» και να ρίξουν την κυβέρνηση «με αφορμή το ονοματολογικό» –δηλαδή να δηλώσουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μια πρόταση μομφής της Ν.Δ.– αποτυπώνει τους ισχυρότατους κραδασμούς που βιώνει πλέον η συγκυβέρνηση και την πολύ δύσκολη συγκατοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Τα σοβαρά ενδοκυβερνητικά προβλήματα αποτυπώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα του υπουργικού είχε προηγηθεί γεύμα Τσίπρα – Καμμένου, όπου μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο –το οποίο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε αλλά και δεν διαψεύσθηκε από επίσημα χείλη– όταν ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο λέγοντάς του πως είναι αναρμόδιος να χαράσσει εξωτερική πολιτική και τα όσα πρότεινε στις ΗΠΑ εκθέτουν τη χώρα και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Ο κ. Καμμένος απάντησε σημειώνοντας πως το δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του είναι αναφαίρετο. Παρά το γεγονός πως άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λειτούργησαν πυροσβεστικά –όπως οι κ. Παππάς και Τσακαλώτος–, το επεισόδιο επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση κινείται σταθερά πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, ενώ, κατά πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είναι ενοχλημένος διότι δεν στηρίχθηκε επαρκώς. Οσον αφορά την πρωθυπουργική προτροπή για δέσμευση των υπουργών, η κ. Κουντουρά, παρά το γεγονός πως πηγές του κόμματός της σημείωναν πως δεν υπάρχει περίπτωση ταύτισης με τη Ν.Δ., επέλεξε να πάρει θέση και ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, η υπουργός Τουρισμού δημοσιοποίησε μέσω Τwitter πως κατά τη διάρκεια του υπουργικού δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του έργου της, ενώ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως αν έρθει στην ελληνική Βουλή, θα ψηφίσει «κατά συνείδηση». «Κατευναστικός» ήταν και ο Τέρενς Κουίκ.

Από τα παραπάνω δημιουργείται ένα παζλ από το οποίο μπορεί να προκύψει το εξής: παρά το γεγονός ότι άπαντες επικεντρώνονται στην ενδοκυβερνητική διαφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων, αυτή μπορεί να μην είναι το μείζον μπροστά σε ένα άλλο ζήτημα που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φέρει μεγαλύτερη κρίση στη σχέση των δύο εταίρων. Ο λόγος, για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με «έπαθλο» τους υπουργούς και τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, το ζήτημα τέθηκε και στο προχθεσινό γεύμα μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως

στελέχη των ΑΝΕΛ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για πιθανή μεταπήδηση στελεχών από τη Συγγρού στην Κουμουνδούρου.Η έντονη ώσμωση μερίδας βουλευτών και υπουργών των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε και από τον κ. Παπαχριστόπουλο, ο οποίος προχθές αργά το βράδυ στην ΕΡΤ δήλωσε πως αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, θα την υπερψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του, αποδεσμευόμενος από τους ΑΝΕΛ.

Η εσωτερική αναταραχή επισκίασε το υπόλοιπο πρωθυπουργικό πλάνο όπως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα ζητώντας οι εσωτερικές διαμάχες να μην αφήσουν να περάσει σε δεύτερη μοίρα το γεγονός πως έχει έρθει η ώρα «να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών 3,5 ετών». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας «την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία».