Σε  πορεία εξόδου από το υπουργείο Πολιτισμού η  Λύδια  Κονιόρδου, μετά τις αλλεπάλληλές γκάφες. Γραμμή  από Μαξίμου  ότι ο  Αλ. Τσίπρας είναι εξοργισμένος μαζί της.  

Δ. Καμμένος  των ΑΝΕΛ: Το υπουργείο Πολιτισμού βάζει –σκόπιμα-τρικλοποδιές στον πρωθυπουργό.

Οι διοικήσεις καλλιτεχνικών Οργανισμών, το Αεροδρόμιο του Ελληνικού  με …αρχαιότητες,  η γκάφα  με τον διορισμό Γιώργου Κιμούλη  στο  Κέντρο « Σταύρος Νιάρχος», η αποτυχία στο θέμα τω πνευματικών δικαιωμάτων και  της ΑΕΠΙ, η αποδιοργάνωση στους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο  είναι η  μακρά αλυσίδα αποτυχιών  της κ.Κονιόρδου μέσα  σε  έξη μήνες. Καλής τραγωδού αλλά με αποτυχημένης  Υπουργού, όπως  και οι δύο προκάτοχοί της  εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα γκάφα  άπλωσε το μέτωπο των επικριτικών της και ήδη θεωρείται βέβαιο ότι στον ανασχηματισμό  η κ.Κονιόρδου  θα  βρεθεί εκτός Κυβέρνησης, μετά το ρεκόρ αποτυχιών  αλλά και μεγάλου πολιτικού κόστους που προκάλεσε.

Έτσι, μετά τα κατευθυνόμενα  από το Μαξίμου   αρνητικά σχόλια, σοβαρές  αιχμές κατά του υπουργείου Πολιτισμού για τα νέα εμπόδια που θέτει στις αποκρατικοποιήσεις άφησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος μετά το ζήτημα που ανέκυψε με τις παλαιές σιταποθήκες του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το υπουργείο Πολιτισμού «προχώρησε σε νέο χτύπημα βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του την παραχώρηση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO». «Η νέα “τρικλοποδιά”, αλήθεια έχουμε χάσει το μέτρημα, έρχεται από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού αυτή τη φορά Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία με επιστολή της προς τον Υπουργό Ναυτιλίας ζητεί να ανακληθεί η παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών του λιμανιού (Silo) στον ΟΛΠ και να αποδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου εκεί να στεγαστεί μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιώς»,προσθέτει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Η πρωτοβουλία αυτή, για την οποία μάλιστα έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από άλλους φορείς για μελέτες και αρχιτεκτονικούς και άλλους εικαστικούς διαγωνισμούς, μετρά ήδη 10 χρόνια. Αλήθεια τώρα το θυμήθηκαν από το Υπουργείο να εκκινήσουν εκ νέου το θέμα; Οι εγκαταστάσεις αυτές με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, συμπεριλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco με αποτέλεσμα η νέα αξίωση αυτή του Υπουργείου να προσκρούει προφανώς σε πλήθος νομικών και ουσιαστικών εμποδίων», αναφέρει ο κ. Καμμένος.

Τέλος ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού «να σταματήσει επιτέλους να βάζει τρικλοποδιές στον Πρωθυπουργό της χώρας μας τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το ταξίδι του στο Πεκίνο για να προασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν αντέχει άλλα χτυπήματα».

Νέα τρικλοποδιά στις επενδύσεις στην Ελλάδα έρχεται να βάλει το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο μετά το Ελληνικό βάζει στο στόχαστρό του τον ΟΛΠ και την παραχώρησή του στην COSCO.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» το νέο «χτύπημα», άνοιξε την ίδια ημέρα που η υπουργός Πολιτισμού έστειλε την επιστολή για το Ελληνικό, και φέρει την υπογραφή της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία με επιστολή της στον υπουργό Ναυτιλίας ζητά να ανακληθεί η παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών του λιμανιού (Silo) στον ΟΛΠ και να αποδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να στεγαστεί σε αυτές μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2015 το ΥΠΠΟ είχε προσπαθήσει να εξαιρέσει την παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών, τότε όμως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την εξαίρεση μόνο της παράκτιας περιοχής της Δραπετσώνας.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε ζητήσει να ανακληθεί η απόφαση για τα διατηρητέα κτήρια του αεροδρομίου στο Ελληνικό, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είχε στοιχεία για την απόφασή της.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι το ζήτημα με τον ΟΛΠ ανακύπτει την στιγμή που είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για του ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως το αίτημα του υπουργείο Πολιτισμού για τις παλαιές σιταποθήκες του λιμανιού (Silo) προσκρούει σε νομικά και ουσιαστικά εμπόδια.