Σε μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση

Τσίπρας και Καμμένος εμμένουν στις θέσεις τους

Το φάρμακο του χρόνου προτάσσει η πλευρά Τσίπρα στη δύσκολη πλέον σχέση της με την πλευρά Καμμένου, για να μη διαταραχθεί η εύθραυστη ισορροπία πάνω στην οποία στηρίζεται η κυβερνητική συνοχή.

Χθες αργά το βράδυ, και ύστερα από επίπονες προσπάθειες των κ.κ. Νίκου Παππά και Τέρενς Κουίκ οι οποίοι μετέβησαν ως… «κυανόκρανοι» στην οικία του κ. Καμμένου στη Βούλα, κι έπειτα και από νέα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, συμφωνήθηκε να δοθεί χρόνος έως τις 23 Μαρτίου στον κ. Τσίπρα για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την υπόθεση Μουζάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Καμμένος εμμένει στην άποψή του ενώ ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι ανάμεσα στην κυβερνητική σταθερότητα και στη θυσία ενεός συνεργάτη του, θα επιλέξει να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα.

Ωστόσο το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ η ΑΥΓΗ, σήμερα στο σημερινό της άρθρο επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να φύγει ένας καλός υπουργός ως κακός Έλληνας». Η τοποθέτηση αυτή της ΑΥΓΗΣ εκφράζει ένα κύμα υπέρ του κ. Μουζάλα που έχει διαμορφωθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, η παραμονή του οποίου στην κυβέρνηση θεωρείται όχι μόνο θέμα αρχής αλλά και πολιτικής κυριαρχίας στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο μόνο που υπήρξε συμφωνία χθες μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, καθώς και οι δύο επέμειναν στις θέσεις τους, ήταν να δώσουν ένα περιθώριο έως τις 23 Μαρτίου, να ολοκληρωθεί δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και να επιστρέψει ο κ. Καμμένος από τις ΗΠΑ που έχει προγραμματίσει ταξίδι.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ η οποία ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί, χωρίς βέβαια ο κ. Καμμένος να έχει αλλάξει θέσεις. Αντιθέτως μάλιστα μετά την συνομιλία του με τον πρωθυπουργό έκανε ανάρτηση στο twitter που δείχνει ότι εμμένει στις θέσεις του.

kammenos-t

Με εντολή του κ. Καμμένου όλοι οι βουλευτές του ματαίωσαν τις εμφανίσεις τους σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές και τους απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε δήλωση πριν τη συνεδρίαση.

Ο κ. Καμμένος στη συνεδρίαση αναμένεται να επιμείνει στη θέση του και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει ο ίδιος και οι βουλευτές του σε μια κυβέρνηση που ένας υπουργός της αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία και παρά ταύτα παραμένει στη θέση του. Και θα τονίσει ότι στα εθνικά θέματα υπάρχει μια κόκκινη γραμμή την οποία δεν μπορεί να παραβιάσει. Ωστόσο αναμένεται να διαχωρίσει τυχόν απόσυρση των βουλευτών του από την κυβέρνηση από την απόσυρση της εμπιστοσύνης του κόμματός του προς την κυβέρνηση. Χθες πάντως ο κ. Τσίπρας εκνευρισμένος από τη στάση του κ. Καμμένου φέρεται να είπε: «Ας με ρίξει. Δεν έχει καταλάβει ότι όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%;».

Χθες το βράδυ πάντως τα πράγματα ήταν εκρηκτικά. Ο κ. Καμμένος είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να μαζέψουν τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του ενώ διεμήνυσε στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και των τριών όπλων να επιστρέψουν από αποστολές στο εξωτερικό για αποχαιρετιστήρια σύσκεψη.

Εν όψει δυσάρεστων εξελίξεων για την κυβερνητική συνοχή, το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές με άλλους πολιτικούς χώρους για την δημιουργία νέων κυβερνητικών συμμαχιών, ενδεχόμενο, όμως το οποίο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, φαντάζει αρκετά δύσκολο λόγω της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα και κυρίως της απομείωσης της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ιδίου του κ. Τσίπρα στην κοινωνία.

Χθες τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Κουίκ που βρέθηκαν στην οικία Καμμένου προκειμένου να τον μεταπείσουν να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα επισήμαναν στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι αν με την αποχώρησή του ρίξει την κυβέρνηση, ο ίδιος θα χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και με το δύσκολο δίλημμα να αναζητήσει άλλη συνταγματική λύση και νέους κυβερνητικούς εταίρους.