Σε… κουζίνα στο Νταβός μαγείρεψαν την είσοδο της Ελλάδος στο ΔΝΤ

Σε μια… κουζίνα, στο Νταβός, «μαγειρεύτηκε» από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Στρο Σκαν παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η είσοδος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ιστορίες», εν όψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του, στις 23 Απριλίου, ανήμερα της επετείου του περίφημου διαγγέλματος του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Το περιστατικό περιγράφεται στο εν λόγω βιβλίο.

Μιλώντας στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι στην περίφημη συνάντηση στο Νταβός, τον Ιανουάριου του 2010, όπου δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στους διαδρόμους για μια δήλωση, υπήρξε και μια μυστική συνάντηση.

Ορθιοι, σε μια κουζίνα, ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής τότε του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν συζητούσαν την λύση για το ελληνικό πρόβλημα και την εμπλοκή του ταμείου στο πρόγραμμα.

«Αυτή η συνάντηση ήταν εκτός δημοσιότητας, καθώς οποιαδήποτε δημόσια παρουσία των τριών μας θα αποκάλυπτε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο ΔΝΤ και θα μας κατέστρεφε τελείως στις αγορές» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η συζήτηση με το ΔΝΤ είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λίγο μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009. Η αποκάλυψη Προβόπουλου για το έλλειμμα οδήγησε την κυβέρνηση Παπανδρέου σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, σε περίπτωση που χρειάζονταν χρηματοδότηση και οι αγορές το αρνούνταν.

Οπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν έθετε τον προβληματισμό στους ομολόγους του, η απάντηση που έπαιρνε ήταν: «Εσείς κάντε τη δουλειά σας πάρτε μέτρα και οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, δεν θα έχετε πρόβλημα». Οπως πρόσθεσε, «οι αγορές όμως ήθελαν εγγύηση ότι θα έπαιρναν να λεφτά τους και αυτή τη εγγύηση δεν μας την έδινε κανείς. Ηταν λοιπόν ζήτημα ευθύνης να βρούμε εναλλακτικές και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με το ΔΝΤ, αφού η μόνη πηγή χρηματοδότησης, εκ του καταστατικού του, ήταν το Ταμείο» αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ακόμη ότι οι διαβεβαιώσεις που έπαιρνε μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 η ελληνική κυβέρνηση ήταν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, θα διαλύσει το σύστημά μας, είναι σαν να αντικαθιστά το Eurogroup».

Οσο για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε: «Η λέξη αναδιάρθρωση χρέους ήταν απαγορευμένη ρητά ακόμη και ως αναφορά στο Eurogroup. Μια φορά το είπε ο Ολλανδος ΥΠΟΙΚ και ο Τρισέ απείλησε να φύγει».

Στο βιβλίο του ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κι άλλες αποκαλύψεις από την περίοδο εκείνη αλλά και για όλο το χρονικό διάστημα που ήταν υπουργός.

Στις φωτογραφίες ο Ντομινίκ Στρος Καν με τον Γιώργο Παπανδρέου