Σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική μάχη για τη δικαιοσύνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινοβουλευτική μάχη για θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στο βήμα της Βουλής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα”, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ‘ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

Τα κυριότερα σημεία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

kyriakos-mitsotakis12

21:21

Μητσοτάκης: Οδηγήσατε την Ελλάδα τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές για κομματικές σκοπιμότητες. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Εάν δεν μπορεί να δώσει η Βουλή τη λύση, ας τη δώσει ο λαός. Δεν περίμενα ότι θα το πω αυτό, αλλά το λέω: Το κόστος της παραμονής σας στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας. Και σε λίγο θα έχετε το προνόμιο να είσαστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα.

21:18

Μητσοτάκης: Στις πόλεις, τα χωριά ακούγετε μία βοή που δεν την ακούτε καθώς είσαστε κλεισμένος στο Μαξίμου με το σύστημα που εσείς αποκαλείτε διακυβέρνηση. Οι Έλληνες αισθάνονται επικίνδυνοι.

Δείτε την Ελλάδα που φτιάξατε: στο Βορρά κλειστά σύνορα, στα νησιά χιλιάδες τούρκοι και ευρωπαίοι παρατηρητές, δεκάδες ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτες. Φόροι παντού, ανεργία. Οι δήθεν νίκες σας αποτελούν πανωλεθρία. Και η Ελλάδα έγινε και γεωπολιτικά χώρα υπό επιτροπεία. Και δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Προσπάθησα πολλές φορές να καλλιεργήσω αυτό το κλίμα. Έχετε μία ωφέλιμη απόφαση να πάρετε για τον τόπο: Να φύγετε, να παραιτηθείτε πριν σπρώξετε τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Aς δώσει τη λύση ο λαός.

21:17

Μητσοτάκης: Όλο και πιο πεισματική γίνεται η νοσηρή σας αντίληψη για τους θεσμούς. Οι ρίζες της χώρας βάλλονται από το κομματικό καρκίνωμα που εσείς δημιουργήσατε.

21:12 “Να μην φοβούνται οι δικαστές”“Τι ήταν αυτό που ανάγκασε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παροτρύνει τους δικαστές να μείνουν προσηλωμένοι στο έργο τους μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση; Καλώ τους δικαστές να μην φοβούνται και να μην διστάσουν να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους από όποιον κι αν γίνεται, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται…”

21:10

Μητσοτάκης: Ζήτησε ή δε ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος από την εισαγγελέα να επιστραφεί η δικογραφία που της είχε ανατεθεί νόμιμα; Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε; Που ακούστηκε αναπληρωτής υπουργός να σπεύδει και να εισβάλει σε κλειστή διάσκεψη δικαστικών για να δει αν κάνουν καλά τη δουλειά τους;

Θεωρείτε σωστό να προΐσταται ένας άνθρωπος που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ σε ένα τέτοιο κρίσιμο ερώτημα; Αλλά αυτά θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας…

Και τώρα θέλετε να στοχοποιήσετε πολιτικούς σας αντιπάλους; Πως γίνεται να υιοθετεί η κ. Γεροβασίλη δημοσιεύματα με συνομιλίες που είναι άσχετες με την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων; Γιατί εδώ λειτουργεί μία φάμπρικα:

Κάποιος έχει γνώση των συνομιλιών, τις διαρρέει στην εφημερίδα και αυτή παράνομα τις δημοσιεύει. Και αμέσως μετά ο πραγματικός ενορχηστρωτής, η κυβέρνηση, έρχεται να αναδείξει το θέμα. Αυτό είναι παρακράτος κύριε Τσίπρα και το στήνετε μεθοδικά.
21:06

Μητσοτάκης: Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό. Για πρώτη φορά υπάρχουν δύο υπουργοί Δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής του είναι για να επιτηρεί τις υποθέσεις ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση. Ο ίδιος χαρακτηρίζει δικαστικό πραξικόπημα συλλήβδην γιατί δεν τον βολεύει.

Παρενέβη ή όχι ο κ. Παπαγγελόπουλος στο έργο τη δικαιοσύνης;

21:04

Μητσοτάκης: Ως προς τη δικαιοσύνη. Στις τελευταίες κρίσεις κάνατε μία βαθιά βουτιά στην επετηρίδα που θα ζήλευε ο καλύτερος δύτης.

Πριν τις εκλογές αλλάξατε την ηγεσία του Αρείου Πάγου και στον ίδιο άνθρωπο δώσατε τη δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου. Δεν σας αρκούν όσοι λειτουργοί ασκούν πειθαρχικό έλεγχο;

Θέλετε να ασκείτε ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη δικαιοσύνη. Εσείς ο ίδιος απειλείτε με εισαγγελικούς ελέγχους πράγμα ανεπίτρεπτο.

 

21:08 Σχετικά για την υπόθεση Μαυρίκου

“Έχω κάνει αγωγή στον κ. Μαυρίκο για δημοσιεύματα κατά του προσώπου μου. Γιατί στις 8/4/2015 η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε την ανανέωση συμφωνητικού για διαφήμιση με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου;”

21:07

Μητσοτάκης: «Είστε κυβέρνηση υπό κατάρρευση. Θέλετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», πρόσθεσε ενώ έκανε αναφορά στις ενέργειες κατά της διαπλοκής προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και επί Κώστα Καραμανλή, και επί Αντώνη Σαμαρά.

21:06

Μητσοτάκης: Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό. Για πρώτη φορά υπάρχουν δύο υπουργοί Δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής του είναι για να επιτηρεί τις υποθέσεις ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση. Ο ίδιος χαρακτηρίζει δικαστικό πραξικόπημα συλλήβδην γιατί δεν τον βολεύει. Παρενέβη ή όχι ο κ. Παπαγγελόπουλος στο έργο τη δικαιοσύνης;
21:04

Μητσοτάκης: Ως προς τη δικαιοσύνη. Στις τελευταίες κρίσεις κάνατε μία βαθιά βουτιά στην επετηρίδα που θα ζήλευε ο καλύτερος δύτης.

Πριν τις εκλογές αλλάξατε την ηγεσία του Αρείου Πάγου και στον ίδιο άνθρωπο δώσατε τη δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου. Δεν σας αρκούν όσοι λειτουργοί ασκούν πειθαρχικό έλεγχο;

Θέλετε να ασκείτε ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη δικαιοσύνη. Εσείς ο ίδιος απειλείτε με εισαγγελικούς ελέγχους πράγμα ανεπίτρεπτο.

21:02

Μητσοτάκης: Ας ασχοληθείτε με άλλες λίστες. Τη λίστα των κολλητών που διορίσατε – τη λίστα Καρανίκα. Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν έχουν ελεγχθεί – λίστα Αλεξιάδη. Τη λίστα των επίορκων που γύρισαν στα καθήκοντά τους – τη λίστα Κουρουμπλή.

21:00

Μητσοτάκης: Κάνετε κοπτοραπτική στις απαντήσεις του κ. Μπόργιανς για να εξυπηρετήσετε τους σκοπούς σας. Ο κ. Μπόργιανς τότε έλεγε πως εκείνη την περίοδο ότι το θέμα δεν ήταν η λίστα, αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν η πιθανή διασύνδεση στοιχείων με έλληνες φοροφυγάδες. Και καταθέτω το έγγραφο του προξενείου που λέει πως ο κ. Μπόργιανς εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά και εξέφραζε την ετοιμότητά του να βοηθήσει.

20:59

Μητσοτάκης: Συγκεντρώσατε λιγότερα χρήματα από τις λίστες το 2015 από το 2014.

20:55

Μητσοτάκης: Δρομολογείτε παρεμβάσεις σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Τα ψέμα στο οποίο ζείτε δεν έχει κανόνες. Διαφθορά είναι και η ισοπέδωση συνειδήσεων. Η πανηγυρική ισοπέδωση άξιων και ανάξιων είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Η εκμετάλλευση των αδυνάτων είναι η χειρότερη μορφή της διαφθοράς. Πατάσσετε συστηματικά την αριστεία γιατί δεν την αντέχετε. Και έχετε κάνει γραφικές επιλογές που προκαλούν χιλιάδες άξιους νέους. Γιατί ο κάθε Καρανίκας είναι γροθιά στο στομάχι για κάθε άξιο νέο που αγωνίζεται και παλεύει για το μέλλον του.

Η ψευτο-αριστερά της μετριότητας δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό έχει βουλιάξει στο βούρκο του λαϊκισμού.

Μιλήσατε για λίστες, αλλά στην πράξη δεν κάνατε τίποτα ουσιαστικό για να τις αξιοποιήσετε. Αλήθεια, που είναι ο κ. Νικολούδης που έλεγε για έσοδα 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις λίστες; Μήπως επειδή σε μία κρίση ειλικρίνειας επειδή παραδέχτηκε ότι ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι δύσκολη υπόθεση;

20:52

Μητσοτάκης: Ας θυμηθούμε ορισμένα πεπραγμένα:

Ο χειρισμός του ΕΣΡ, που είναι ο πλέον αυταρχικός. Μας λέτε ότι καταπολεμάτε το κατεστημένο ενώ οι μισοί υπουργοί σας ήταν σταρ στα κανάλια πριν τις εκλογές.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τις μυστικές σας συναντήσεις. Εκτός της γάτας κανείς άλλος δεν γνωρίζει τι είπατε. Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντάται με έναν βαρόνο της διαπλοκής; Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι δώσατε και τι πήρατε σε αυτές τις συναντήσεις. Αλλά μπήκατε σε μυστικά παζάρια. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω το κόκκινο πρωτοσέλιδο του Βήματος την ημέρα της εκλογής σας ή αυτό των Νέων στη δεύτερη εκλογή σας.

Άκουσα ότι θέλετε να ελέγξετε τα δάνεια των ΜΜΕ. Αλλά θα ελέγξετε το μεγαλύτερο κανόνι που έσκασε στα ΜΜΕ; Το ΑΛΤΕΡ δηλαδή; Δεν φαντάζομαι ο συγκεκριμένος εκδότης να μη μείνει εκτός ελέγχου γιατί σας στηρίζει; Πάει πολύ εσείς το αγαπημένο παιδί του Νεοαυριανισμού να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια

20:49

Μητσοτάκης: Μέσα σε έναν χρόνο υιοθετήσατε όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης. Είσαστε πιο παλιός και από το παλιό που θέλετε να ξεμπερδέψετε. Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Συμβολίζετε την ήττα μία χώρας που θυμίζει σκιά του εαυτού της. Πάει πολύ να μας κουνούν το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον κόμμα σας. Δεν μας κουνάει κανείς το δάχτυλο, δεν χρωστάμε σε κανέναν.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση στόχος σας ήταν η άλωση του κράτους και να χτίσετε τη δική σας διαπλοκή.

20:46 “Ανίκανη και αναποτελεσματική η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς: “Κόκκινες γραμμες ξεθωριάζουν, αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει… Έρχεται πρωτοφανής φοροκαταιγίδα..”.

Και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο για το θέμα Μουζάλα: “Όλοι μαζί στις υπουργικές καρέκλες… Αυτό λέγεται αυτοεξευτελισμός”.
20:42 “Καρφιά” για τις δηλώσεις Μάρδα

“Γιατί επιτρέπεται να μετατραπεί ο Πειραιάς σε μια νέα Ειδομένη, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν; Δεν ξέρω αν θα καταφέρετε να κάνετε τους μετανάστες, επενδυτές. Με τις ανοησίες σας, όμως, θα κάνετε όλους τους επενδυτές, μετανάστες”.

20:39

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα αντιλαμβάνεστε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα; Εμπεδώνεται μία πραγματικότητα παραίτησης, η μεσαία τάξη βυθίζεται σε μία πραγματική φοροκαταιγίδα, οι εταιρείες ψάχνουν πως θα φύγουν από τη χώρα. Και η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι εν μέσω τέλειας καταιγίδας. Τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά, τα ανατολικά ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ψυχών, ενώ εκχωρήσατε τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο ΝΑΤΟ. Και η χώρα βυθίζεται από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται. Ο δήθεν ανθρωπισμός της αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης. Γιατί κ. Τσίπρα ντροπιάζετε με αυτές τις εικόνες την Ελλάδα; Γιατί βλέπουμε αυτές τις εικόνες στον Πειραιά την ώρα που αρχίζει η τουριστική σεζόν; Γιατί επιτρέπετε στους υπουργούς σας να κάνουν αυτές τις γελοίες δηλώσεις περί επενδυτών – μεταναστών;

20:38

Μητσοτάκης: Δεν τον νοιάζει το μέλλον της χώρας τον κ. Τσίπρα. Τη μία παριστάνει τον αριστερό και την άλλη βγαίνει φωτογραφία με την κ. Γεννηματά στους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Είσαστε ικανός να περάσετε και από την επόμενη σύνοδο του ΕΛΚ.

20:37

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, για να μη συζητητάμε για την ανεργία, για το προσφυγικό, για τη φτωχοποίηση. Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς για να αποκρύψετε τη συλλογική κατάθλιψη που έχει βυθιστεί η χώρα.
20:36

Μητσοτάκης: Προδώσατε τα όνειρα όσων σας είχαν πιστέψει. Μη μας κουνάτε το δάχτυλο, είσαστε ο υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα. Όλοι γνωρίζουν τον λόγο που ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για τη συζήτηση. Και αυτό γιατί θέλει να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου.
20:34

Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα για τη σημερινή συζήτηση. Σε κανονική χώρα η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Όλοι σέβονται την ανεξαρτησία των εξουσιών. Αυτές οι αρχές βρίσκονται στον πυρήνα ενός κράτους δικαίου. Δεν είστε κατήγορος κύριε Τσίπρας, κατηγορούμενος είσαστε για τα ψέματα που είπατε.

 

Tα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

11tsipras-vouli

20:33

Τσίπρας: Θα συστήσουμε επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens. Κύριε Μητσοτάκη να συμμετάσχετε στην Επιτροπή, καθώς ίσως χρησιμεύσουν οι επαφές σας με στελέχη της εταιρείας στις διαπραγματεύσεις.

 

20:31 Επίθεση σε Μητσοτάκη

“Όπως αποδεικνύεται οι σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ ήταν το λιγότερο στενές σχέσεις… Τις λέξεις που μπορεί να σας ερεθίσουν περισσότερο δεν τις έχω πει ακόμα… Αντί να απειλείται με αγωγές τους πολιτικούς σας αντιπάλους, να δώσετε επιτέλους τις εξηγήσεις που σας ζητούν κ. Μητσοτάκη. Για ποιες υπηρεσίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια από τον κ. Μαυρίκο. Επιμένω μια σαφή απάντηση.

Κλείνω με μία αναφορά που ίσως είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο της Siemens και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφηκε με την εταιρεία. Όλοι στη χώρα γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, όλοι γνωρίζουν ότι η πρώτη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησε κάτω από την κατακραυγή. Αλλά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τον πέρασε τον συμβιβασμό και στη συνέχεια υπεγράφη εκπροθέσμως. Έτσι επιχειρείται να ξεπλυθεί το πολιτικό προσωπικό που είχε εμπλοκή στην υπόθεση αλλά και η ίδια η εταιρεία.

20:29

Τσίπρας: Όπως επίσης πρέπει να απαντήσετε για την υπόθεση εκβιαστών. Γιατί οι σχέσεις του κυκλώματος με τη ΝΔ ήταν το λιγότερο στενές σχέσεις, όπως αποκαλύπτεται. Και σας συμβουλεύω αντί να απειλείτε τους αντιπάλους σας με αγωγές, να δώσετε εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Μουσσάς που επί σειρά ετών ήταν σύμβουλος στελεχών στη ΝΔ. Και να μας πουν ποιες είναι οι υπηρεσίες για τις οποίες εκδόθηκαν τιμολόγια από τον κ. Μαυρίκο.

20:26

Τσίπρας: Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη Βουλή, είναι σε γνώση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Το κρίσιμο ερώτημα κ. Μητσοτάκη – που αφορά εσάς και όχι τον κ. Σαμαρά που δεν καταδέχτηκε να είναι παρών- είναι γιατί καλύπτετε αυτό το δίδυμο Σαμαρά – Μητσοτάκη; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νεοεκλεχθής αρχηγός καλύπτει το σκοτεινό παρελθόν του κόμματός του; Θα πρέπει να διαλευκάνετε αυτή την απορία κ. Μητσοτάκη.

20:24

Τσίπρας: Η αλαζονεία του συστήματος που έχετε σχεδιάσει είναι τόσο μεγάλη, που εκτός από το να συγκαλύπτει ευεργέτες και φίλους, προκύπτει ότι ήταν το ίδιο που ήταν ενορχηστρωτής της διαφθοράς. Υπόθεση Παπασταύρου είναι τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν οι αρχές, διαβάσαμε σήμερα, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά φέρεται να μην ήταν διαχειριστής απλός των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

20:24

Η υπόθεση του κ. Παπασταύρου και μάλιστα με νέα στοιχεία αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος.

20:23

Τσίπρας: Δεσμεύομαι ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση θα τελειώσει η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Γιατί οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες.
20:22

Τσίπρας: Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάζεται πάνω από μία δεκαετία για να φτάσει μία δικογραφία για έναν υπουργό. Θα ζητήσω τον έλεγχο του συνόλου των δικογραφιών, τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων κλπ.

20:19
Τσίπρας: Ο ζήλος σας να προστατέψετε τους φοροφυγάδες φίλους σας είναι τέτοιος που μας κατηγορήσατε ότι δώσαμε τα δικονομικά εργαλεία στους εισαγγελείς για να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Αλλά αυτό που εξοργίζει είναι η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία. Και το χειρότερο: Σε αυτή την υπόθεση, η άρνηση συνεργασίας επιβλήθηκε από το Μαξίμου και του κ. Σαμαρά δια χειρός του ιδίου του προσωπικού του γραμματέα.

Αλλά πρέπει να αναφερθώ σε αυτό το σημείο για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Η αποσβεστική προθεσμία των 2 άπρακτων κοινοβουλευτικών περιόδων λειτουργεί ως πλυντήριο για τις ποινικές ευθύνες υπουργών.

 

20:17

Τσίπρας: Χωρίς προσχήματα, χωρίς ντροπή, χωρίς αυταπάτες. Και αυτό ήταν το σύστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την τριετία 2012-2015. Και αναρωτιέται κανείς, αν πρέπει να γελάσει με το θράσος τους ή να κλάψει με την κατάντια τους. Πρέπει να ομολογήσουμε πως πάντοτε υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις της Δικαιοσύνης με την εκτελεστική εξουσία. Αλλά στα χρόνια του κ. Σαμαρά χάσαμε τη μπάλα.

Αλλά και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση. Χαρακτηριστικά, η παράλειψη να παραδοθεί σε έλεγχο η περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά είπαν ότι το ξέχασαν, μετά ανακάλυψαν μία πρόφαση ότι αποτελεί παράνομο αποδεικτικό μέσο, και ακόμα και όταν την παρέδωσαν οι έλεγχοι λειτουργούσαν με ρυθμό χελώνας.
20:16

Τσίπρας: Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε από την παρέμβαση αυτή; Αυτό το γνωρίζει το πανελλήνιο, κυρίως όσοι βρίσκονται στο Εφετείο Αθηνών και αγαπημένη τους ομάδα δεν είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτές είναι οι πραγματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
20:14

Τσίπρας: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε αυτή η παρέμβαση δημιουργούσε πλείστα ερωτηματικά. Η καθιέρωση 2 σταυρών προτίμησης – που συνιστά παρέμβαση σημαντική- δημιούργησε την υπόνοια ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει άτυπες συμμαχίες.

20:12 Δεκατρείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κατήγγειλε συνολικά ο πρωθυπουργός

“Η χειρότερη (13η) αφορά στον ορισμό των προισταμένων των δικαστηρίων, πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων για να ευνοηθούν οι εκλεκτοί της τότε κυβέρνησης, με τροπολογία του Αθανασίου, υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχει σχετική καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κατατίθεται στα πρακτικά της Βουλής”.

20:10

Τσίπρας: Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να μπει νόμος και τάξη σε αυτό το καθεστώς ασυδοσίας.
20:09

Τσίπρας: Και κάποιοι έστελναν αφορολόγητες τις καταθέσεις τους στις Παρθένες Νήσους. Τις επόμενες ημέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τις δανειακές συμβάσεις που σύνηψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το πόρισμα θα βγει το αργότερο μέχρι τα τέλη του Μαΐου. Πόρισμα για να ξέρει ο λαός πως παιζόταν στις πλάτες του παιχνίδια.
20:07

Τσίπρας: Πρέπει να τελειώσει το παιχνίδια με τα θαλασσοδάνεια, είτε αυτά αφορούν τα κόμματα ή χρεοκοπημένους μιντιάρχες. Γιατί εδώ βρίσκεται ο πραγματικός κόμπος του παλιού συστήματος εξουσίας που λειτούργησε ως το τρίγωνο της αμαρτίας. Οι τράπεζες τάιζαν τα κόμματα, τα κόμματα στήριζαν τις τράπεζες και τα ΜΜΕ στήριζαν το σύστημα της εξουσίας. Και την ώρα που το τρίγωνο λειτουργούσε η χώρα βυθιζόταν.
19:57

“Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη… Θα χάσετε το μέτρημα”.

19:55

Τσίπρας: Με την τελευταία μας διάταξη απέκτησε ευλόγως πειθαρχική εξουσία ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Γιατί όμως σας ενόχλησε αυτό; Μήπως επειδή αυτή η αρμοδιότητα δυσκολεύει τον μηχανισμό των παρεμβάσεών σας και τις εξωθεσμικές σας συνεννοήσεις. Σας θυμίζω τι σημαίνει αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη:

Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές επιβαρύνσεις 30 εκατ στον ΟΣΚ και απαλλάχτηκαν στελέχη τους από τις ποινικές διώξεις

Έπαψαν όλες οι ποινικές διώξεις στον ΟΑΕΕ

Με νόμο του 2014 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία για την παροχή υλικών δώρων

Με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη του ΔΣ της ΤτΕ για το πρόγραμμα PSI

Ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις μελών προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών για διώξεις για χρέη προς το δημόσιο

Σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για όλα τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών
19:54

Τσίπρας: Θα περιμένουμε το πόρισμα της δικαιοσύνης για την πειθαρχική έρευνα. Η Κοινωνία θα μάθει, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.
19:52

Τσίπρας: Ποια είναι η παρέμβαση του υπουργού Παπαγγελόπουλου; Η νομική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο ζήτημα; Είναι γνωστό πως για την υπόθεση Βγενόπουλου έχει ήδη εγγράφως διαμαρτυρηθεί ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης. Και βεβαίως, εδώ έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά του κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης. Εξάλλου και στελέχη της σημερινής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα ανοιχτά ερωτήματα και ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και εάν υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης. Καταθέτω την επιστολή του πρώην βουλευτή Τσιρώνη στα πρακτικά της Βουλής, αλλά και την ήδη δημοσιευμένη την επιστολή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Σιφουνάκη. Καταγγελίες που αξίζουν μία επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που έκανε λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.
19:47

Τσίπρας: Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτό που κάνουμε δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, αλλά νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη άσκηση των εξουσιών που αποδίδονται στην κυβέρνηση. Μιλήσατε για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενοι μία συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη. Για την εν λόγω υπόθεση διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για τον τρόπο που κατέληξαν τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Βασικά ερωτήματα:

Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς αλήθεια έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα; Με ποια πρόταση αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες για τον κ. Βγενόπουλο και πήγαν στα χέρια της κυρίας Τσατάνη; Πώς είναι δυνατό ο εισαγγελέας διαφθοράς να γνωμοδοτεί αποτελεί ότι αρμοδιότητα των υποθέσεων διαφθοράς είναι στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς; Και πως είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί οκτώ μήνες μετά ότι οι δικογραφίες για τον Βγενόπουλο δεν είναι αρμοδιότητά του;
19:47

Τσίπρας: Σε κάθε τους βήμα αυτοί θα έχουν δίπλα τους την κυβέρνηση. Αλλά και θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να αναπαράξουν τις πρακτικές του παρελθόντος ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Τίποτα δεν θα συγκαλυφθεί.
19:43

Τσίπρας: Πρέπει να επανασυγκολλήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τη Δικαιοσύνη. Και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους λειτουργούς που σέβονται τον όρκο τους. Αυτούς τους δικαστικούς, που δεν εξαγοράζονται.
19:42
19:41

Τσίπρας: Η πολυνομία δεν είναι αποτέλεσμα διαχειριστικής ανικανότητας. Η πολυνομία και η κακονομία είναι το αποτέλεσμα μίας βαθιάς γνώσης του τρόπου που λειτουργεί το νομικό σύστημα.
19:40

Τσίπρας: Οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνον ή κυρίως πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ. Όσο και εάν πολιτικοί επιχειρηματίες και λειτουργοί της δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν μονότονα το γνωστό κλισέ «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», όλοι γνωρίζουν πως η Δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός.
19:39

Τσίπρας: Όλες αυτές τις ημέρες είχατε μία αγωνία. Αλλά θα σας κρατήσω σε αγωνία λίγο ακόμα, γιατί θα ξεκινήσω από το τι σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς και να εξηγήσω την αντίληψή μας. Θα περιγράψω το σχέδιό μας για μία πραγματικα ανεξάρτητη δικαστική εξουσία.
19:37

Τσίπρας: Δεν πρέπει να μείνουν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες των παλαιότερων κυβερνήσεων, ειδικότερα της τελευταίας κυβέρνησης. Η ΝΔ με αφορμή μία δήθεν αποκάλυψη για μία δήθεν παρέμβασή μας στη Δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με γνωστά ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία. Ουαί ημίν φαρισαίοι και υποκριταί. Αυτό ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Κύριοι της ΝΔ, μόνοι σας προκαλείτε την τύχη σας. Σήμερα θα ειπωθούν πολλά και μαζεμένα.
19:34

Τσίπρας: Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που μου έδωσαν την ευκαιρία να προκαλέσω αυτή τη συζήτηση. Ώστε να συζητήσουμε επιτέλους για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά και τη Διαπλοκή, να συζητήσουμε για το σύστημα εξουσίας που οικοδομήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, για το σύστημα εξωθεσμικής και παραθεσμικής εξουσίας που θέριεψε στα χρόνια της κρίσης.