Σε αδιέξοδο το προσφυγικό, ασφυκτιούν οι πόλεις στην βόρεια Ελλάδα

Απρόβλεπτες διαστάσεις μοιάζει να παίρνει το μεταναστευτικό λόγω των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στα σύνορα της χώρας μας. Ενώ τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα, η ροή των μεταναστών στα νησιά αυξάνεται. Από εκεί τα πλοία τους μεταφέρουν ασταμάτητα στον Πειραιά και στη συνέχεια αναχωρούν με πούλμαν για τα σύνορα.

Μετά το χάος.

Η αστυνομία αναγκάζεται να ακινητοποιεί τα πούλμαν στη διαδρομή για να μη «φρακάρουν» προ των συνόρων, οπότε η κατάσταση τότε θα γίνει ανεξέλεγκτη.
Περίπου 26, λοιπόν, είναι ακινητοποιημένα στη Λαμία, 13 στη Μαγνησία, 23 στα Τρίκαλα, 23 στη Λάρισα, 8 στη Σκοτίνα Πιερίας, 4 στην Κοζάνη, 4 στη Βέροια και 1 στην Καβάλα αλλά σύμφωνα με το σχέδιο της αστυνομίας, θα αρχίσουν σταδιακά να κατευθύνονται προς τη βόρεια Ελλάδα.

Προς το παρόν τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό αλλά πλέον και στα Διαβατά είναι ασφυκτικά γεμάτα. Στα μπλόκα, οι αγρότες, αφήνουν μεν να περνούν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, αλλά τα σταματούν οι αστυνομικές αρχές, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα στην Ειδομένη.

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι, κανένα πούλμαν με μετανάστες να μην έχει ξεκινήσει σήμερα από την Αθήνα προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με αποτέλεσμα οι 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στην Αθήνα να διασκορπίζονται μόνοι τους στην πρωτεύουσα, αναζητώντας άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Μέσα σε όλα αυτά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δέχτηκαν σήμερα και επιστροφές λεωφορείων γεμάτα Αφγανούς, στους οποίους δεν επετράπη η διέλευση. Το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο. Εκεί λοιπόν αναμένονται να επιστρέψουν συνολικά περί τα 39 πούλμαν με 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ οι 400 Αφγανοί που επέστρεψαν ήδη στην Αθήνα, βρήκαν κατάλυμα (που αλλού) στην πλατεία Βικτωρίας.

3.000 ψυχές είναι στριμωγμένες στην Ειδομένη
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου. Ενώ, από χθες η εθνική Αθηνών Λαμίας έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο hotspot. Mικροί και μεγάλοι, γυναίκες με μικρά παιδιά, κοιμούνται ανάμεσα στα τρακτέρ και κατά μήκος του δρόμου, χωρίς να διαθέτουν βαριά ρούχα για να προστατευθούν από το κρύο.

Στα Τέμπη πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν μπροστά στις κάμερες «We want go», «Θέλουμε να φύγουμε». Η απελπισία των μεταναστών και των προσφύγων, μάλιστα, είναι τέτοια, που 500 από τους 1.200 πρόσφυγες που διανυκτέρευσαν στη Λαμία, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με τα πόδια για τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι λίγο πριν τις 8 το πρωί εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τις αποσκευές τους και ξεκίνησαν με τα πόδια για να διανύσουν τα 450 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ειδομένη. Ο Θεός μαζί τους.

 

Met7Metanastes sto dromoMet12Met11

Met15
Met15

Met2