Σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές για τα «μπλοκάκια». Μικρό παράθυρο από τον Υφυπουργό Εργασίας.

Γεμάτο συγχύσεις και αβεβαιότητα παραμένει το τοπίο σε σχέση με τις εισφορές εκείνων που χρησιμοποιούν μπλοκάκι, αλλά είναι παράλληλα και μισθωτοί. Ρευστότητα και ανασφάλεια καθώς δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατάργησαν τα μπλοκάκια μπροστά στην νέα φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, που ξεπερνούν το 55% έως 60% των εισοδημάτων.

Με βάση σημερινής δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, οι μισθωτοί που δεν χρησιμοποιούν το μπλοκάκι τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές.

«Για παράδειγμα αν ένας που έχει και μισθωτή εργασία και μπλοκάκι, αν δεν έχει κάνει καμία δουλειά με μπλοκάκι θα πληρώσει μόνο τις εισφορές για την μισθωτή του εργασία», ανέφερε ο Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Έως τώρα και χωρίς τη διευκρίνιση αυτή όσοι είναι μισθωτοί και έχουν μπλοκάκι θεωρούνταν δεδομένο βάσει της νομοθεσίας πως ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά των περίπου 170 ευρώ το μήνα.

Για όσους έχουν ως δυο εργοδότες, ανέφερε ότι επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ και κλπ, όπως τόνισε.

Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος. Ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε ότι όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει.

Τυχόν εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2015 και το 2016 θα αφαιρούνται από τον υπολογισμό που θα γίνει, διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Με ασφαλιστικές και διοικητικές εκκρεμότητες, ελλείμματα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και προίκα τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ως το μοναδικό ταμείο κύριας ασφάλισης για 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάποια από τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στην έκδοση καθοριστικών εγκυκλίων που αφορούν για παράδειγμα τις εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως 2 εργοδότες, θα αντιμετωπιστούν εντός των επόμενων ημερών. Αλλα, όπως η ολοκλήρωση του οργανογράμματος του νέου Ταμείου ή η έκδοση του αναγκαίου προεδρικού διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό παροχών, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν περισσότερο. Μέχρι τότε, θα λειτουργούν όλα τα υποκαταστήματα των καταργούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και Δημόσιο) υπό την ταμπέλα του νέου ΕΦΚΑ.

Τόσο η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησαν ότι έως το τέλος του 2017 θα έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών και η χορήγηση των νέων θα πραγματοποιείται εντός 3 μηνών. Κατά το ίδιο διάστημα βέβαια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων, προκειμένου να καταγραφεί η «προσωπική διαφορά», για την οποία ο υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα κοπεί. Παραδέχθηκε βέβαια ότι η αύξηση των νέων συντάξεων θα αργήσει, όπως θα καθυστερήσει και η υπουργική απόφαση για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου φορέα, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύθηκε ότι κανείς από το προσωπικό δεν περισσεύει και δήλωσε πως περίπου 1.000 άτομα θα στελεχώσουν τα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), προκειμένου να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι. Με δεδομένο μάλιστα το ενδεχόμενο εκτόξευσης της εισφοροδιαφυγής, εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών αλλά και φορολογικών βαρών που καλούνται να πληρώσουν κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι πληρωμές Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με την κ. Αχτσιόγλου να ξεκαθαρίζει ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταβάλλουν μέρος και όχι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις εισφορές που θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες θα υπολογίζονται επί του υπολειπόμενου κάθε φορά ποσού.

Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα, με τους κωδικούς TAXIS να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα.

Ειδικότερα, μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζομένων σε έως δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να ρίξει φως σε μια σειρά από γκρίζα σημεία. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών», όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.