«Σαφάρι» του δημοσίου με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με στόχο εισπράξεις 5 δις

Σφίγγει ο κλοιός σε οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας καθώς ξεκινούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων με στόχο να υλοποιηθεί ο στόχος για είσπραξη 5 δις ευρώ.

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, ένα κείμενο που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποφύγει στη δημοσιότητα, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων ετοιμάζουν ένα μπαράζ κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συγκεκριμένα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μέσω του μνημονίου Τσίπρα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για:

• Την είσπραξη 1,730 δισ. ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ώς τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
• Είσπραξη του 21% ώς τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ώς τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).
• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
• Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο.
• Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).
• Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ώς τον Σεπτέμβριο και στο 55% ώς το τέλος του χρόνου.

Το σαφάρι των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, αναμένεται να προκαλέσει νέα αναταραχή στην αγορά αλλά και κοινωνικές εντάσεις.