Ρόδος, Κώς, Κυκλάδες, Ιόνια νησιά, Χαλκιδική  πρώτη στόχοι για τη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

Σε δεύτερο πλάνο ελέγχων Κρήτη, Πελοπόννησος, Υδρα, Σπέτσες, υπόλοιπη Μακεδονία. Θεσσαλία και άλλες περιοχές.

Εξαγγελίες  για συνεργεία ελέγχου  από εφοριακούς, κυρίως σε παραλιακές περιοχές.

Φιλόδοξο αλλά αναγκαίο πρόγραμμα καταπολέμησης της τεράστιας και προκλητικής φοροδιαφυγής σε κάθε είδους  επιχειρήσεις, καταστήματα και υπηρεσίες σε πολλές τουριστικές περιοχές, με δεκάδες εφοριακούς να κυνηγούν τη φοροδιαφυγή  μέχρι  τις… παραλίες, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με απόφασή του γ.γ. Γ. Πιτσιλή, ενισχύεται το προσωπικό των εφοριών σε Κέρκυρας, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Κώ, Ρόδο και Πολύγυρο, καθώς και στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κεντρικός στόχος είναι να μειωθεί το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων και της μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι τζίροι εκατοντάδων εκατομμυρίων που γίνεται στους δημοφιλε ίς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μένουν «κρυφοί» με αποτέλεσμα επαγγελματίες να έχουν τεράστια έσοδα αλλά να μην τα δηλώνουν.

Το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων παίρνει μεγάλες διαστάσεις το καλοκαίρι και γι’ αυτό οι εφοριακοί θα κάνουν εφόδους ακόμη και σε μπαρ και καντίνες στις παραλίες.

Η απόφαση

Στη σχετική απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή ορίζεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι ως άνω έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό Εφοριακών υπαλλήλων οι Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, Σύρου, Θήρας, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Κώ, Ρόδου και Πολυγύρου και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) ΑΤΤΙΚΗΣ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ειδικά για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται α) εντός της χωρικής αρμοδιότητας των ως άνω υπηρεσιών β) εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.  Περιορισμός, ο οποίος μάλλον  λειτουργεί ειρωνικά για τους «πυκνούς ελέγχους»  κάθε μήνα  τη θερινή περίοδο στις  τουριστικές περιοχές, καταστήματα και παραλίες  στην Αττική και  τη συμπρωτεύουσα.