Ρήγμα στο μέτωπο ΣΕΒ – ΓΣΕΕ εν όψει β΄ αξιολόγησης

Ανταρσία στον ΣΕΒ για τα εργασιακά προκαλεί ρήγματα τόσο στην ενιαία γραμμή μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και συνολικά στο ενιαίο μέτωπο που είχε συμφωνηθεί με τη ΓΣΕΕ εν όψει των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, αποκαλύπτει το ΕΘΝΟΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ήλθε αντιμέτωπος με έντονη κριτική από επιχειρηματίες-μέλη του διοικητικού και γενικού συμβουλίου αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συμφωνήσει με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) στα εργασιακά και ιδίως στα θέματα των ομαδικών απολύσεων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων.

Πηγές αναφέρουν πως ο κ. Φέσσας, μεταξύ 12 και 19 Ιουλίου -ημερομηνίες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας απόντος όμως του ιδίου- έγινε αποδέκτης αυστηρών επικρίσεων από επιχειρηματίες μεγάλων εταιρειών αναφορικά με τη στάση του στο να στηρίξει με το κείμενο συμφωνίας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εργασιακά. Λέγεται μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικαλούμενος κόλλημα συμμετοχής στο ραντεβού της 19ης Ιουλίου είδε κατ’ ιδίαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο μία μέρα πριν. Στις συσκέψεις της 12ης και 19ης Ιουλίου ο ΣΕΒ εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Χάρη Κυριαζή.

Αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών που δέχτηκε ο κ. Φέσσας ήταν να εκδοθεί στις 21 Ιουλίου το καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου που ουσιαστικά παρουσίαζε αναλυτικά τις θέσεις των εργοδοτών για τα εργασιακά, αμφισβητώντας στην πράξη τη συμφωνία που είχε ο ίδιος ο ΣΕΒ συνυπογράψει.
Η ανταρσία στους κόλπους του Συνδέσμου φωτογραφήθηκε… χθες εμμέσως πλην σαφώς από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασίλη Κορκίδη. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΕΣΕΕ σέβεται την υπογραφή της στην κοινή δήλωση και καλεί όσους μεμονωμένα διαφωνούν, τουλάχιστον να σεβαστούν την υπογραφή στα συμφωνηθέντα από τον ΣΕΒ, ως επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους…».

Τους «κάρφωσε»

Στην ουσία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ «καρφώνει» επιχειρήσεις?μέλη του ΣΕΒ και παρέχει στήριξη στον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα. Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης μέσα από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες προειδοποιεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από την ανταρσία στον ΣΕΒ καθώς αυτές προκαλούν ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο των εργοδοτών αλλά και στην «εργασιακή ειρήνη» που έχει επιτευχθεί στα χρόνια της κρίσης με τη ΓΣΕΕ:

«Βασικός ρόλος των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών. Αλλωστε θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σχέση εργοδοτών-εργαζομένων το διάστημα των επτά ετών της κρίσης και των μνημονίων έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού κράτησε ζωντανή την ΕΓΣΣΕ και διατήρησε εργασιακή ειρήνη σε πολλές περιπτώσεις.

Εάν λοιπόν δεν υπάρχει αυτή η ισορροπία και μια ρεαλιστική προσέγγιση, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα και οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατήσουν οριστικά και αμετάκλητα των κλαδικών, με αποτέλεσμα η επεκτασιμότητα να αποτελέσει παρελθόν. Απαιτείται, λοιπόν, και αυτή τη φορά να διατηρηθεί το κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο», λέει ο κ. Κορκίδης και συνεχίζει: «Είναι σαφές ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα κοινό μέτωπο κυβέρνησης ? κοινωνικών εταίρων, αλλά είναι επιβεβλημένο ένα κοινό μέτωπο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που να μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις».

ΕΣΕΕ

Εμφαση στη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού

Τις θέσεις της ΕΣΕΕ για τα εργασιακά παρουσίασε χθες αναλυτικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης, με έμφαση στην ανάγκη της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού.

Αυτές είναι:

1 Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και όχι ενσωμάτωσή τους στις μηνιαίες αποδοχές. Μάλιστα επικαλείται και σχετική δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν, η οποία σημειώνει ότι δεν ενδιαφέρει την ΕΕ εάν οι αμοιβές καταβάλλονται σε 12 ή σε 14 μισθούς ή ακόμα ανά 15ήμερο σε 27 καταβολές, αλλά η συνολική ετήσια αμοιβή του εργαζόμενου και η αντίστοιχη δαπάνη για τον εργοδότη.

2 Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζομένους και πάνω, ενώ ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%. «Επιπλέον, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και τα “lock out”, ως γνωστό στην Ελλάδα συνηθίζεται πρώτα να κλείνουν οι επιχειρήσεις και μετά να απολύουν, ενώ στις περιπτώσεις της χρεοκοπίας, η έννοια της απόλυσης λαμβάνει “συμβολικό” χαρακτήρα, αφού οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης. «Είναι προφανές πως αυτά τα δύο θέματα δεν αφορούν το 98% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί, παρά μόνο φωτογραφικά, τις συστημικές τράπεζες και τις ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση», σημειώνει ο πρόεδρος των εμπόρων.

3 Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί στρεβλώσεις και υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζομένων.

4 Επίσης, η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ των κλαδικών και όχι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ