“Ώρα μηδέν” για την πώληση του Υγεία στο CVC

Μία από τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, επιχειρηματικές συμφωνίες στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης οδεύει (και τυπικά) προς ολοκλήρωση.

Στην αυριανή εξ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων της MIG είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, “τo σύνολο των πράξεων, συμβάσεων και ενεργειών για την μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της εταιρίας στην Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών Υγεία Α.Ε.” στην Hellenic Healthcare”, εταιρικού σχήματος που ελέγχεται από από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners.

Οι μέτοχοι ουσιαστικά καλούνται να επικυρώσουν, όπως προβλέπεται, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 5 Ιουλίου, για την πώληση του 70,38% που κατέχει η MIG στο Υγεία, έναντι 204,4 εκατ.ευρώ. Το δ.σ. της MIG αποδέχθηκε τότε την νέα δεσμευτική και χωρίς προϋποθέσεις βελτιωμένη προσφορά της Hellenic Healthcare, που ανέβαζε το τίμημα στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση το προσφερόμενο τίμημα, το 100% του Υγεία αποτιμάται στα 290 εκατ.ευρώ.

Η βελτιωμένη πρόταση του CVC κατατέθηκε αφού είχε προηγηθεί πρόταση της “G. Apostolopoulos Holdings S.A.”, βασικού μετόχου του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνεργασία με το αμερικανικό fund ΗIG, ύψους 0,95 ανά μετοχή. Σύμφωνα με τη MIG, η πρόταση βασιζόταν σε μη δεσμευτική πρόταση χρηματοδότησης από την ΗIG, οι επιμέρους όροι της οποίας δεν έγιναν γνωστοί. Επιπλέον και κατόπιν διευκρίνησης, η G. Apostolopoulos Holdings ζήτησε χρόνο 6 – 8 εβδομάδων για τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του Υγεία και αποκλειστικότητα δύο μηνών ώστε να πάρει τις τελικές εγκρίσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, το δ.σ. της MIG, με τη παρουσία και τη συνδρομή της Rothschild ως χρηματοοικονομικού συμβούλου, αποδέχθηκε ομόφωνα τη (δεσμευτική και χωρίς χρηματοδοτικές αιρέσεις) πρόταση του CVC – Hellenic Healthcare, την οποία και φέρνει προς έγκριση στην αυριανή γενική συνέλευση. Εκεί αναμένεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και να παρουσιαστούν τα οφέλη της για τη MIG. Σημειωτέον ότι πέραν της γ.σ. η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το CVC αποκτά, έπειτα και από την εξαγορά του Metropolitan και του Ιασώ General, ισχυρό αποτύπωμα στον εγχώριο κλάδο της υγείας. Με έδρα το Λουξεμβούργο και έτος ίδρυσης το 1981, το CVC Partners είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, με πάνω από 80 δις δολάρια υπό διαχείριση παγκοσμίως. Διαθέτει παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία με γραφεία σε 23 χώρες και μερικές από τις σημαντικότερες επενδύσεις της περιλαμβάνουν την εταιρεία cybersecurity Avast, τη φαρμακευτική Alvogen, την Continental Foods, την Breitling κ.α. Στον κλάδο της υγείας ελέγχει παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Οι μετοχικές ισορροπίες
Παράγοντες της αγοράς αναμένουν την επικύρωση της συμφωνίας με βάση τις μετοχικές ισορροπίες. Στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG (στις 29.03.2018) η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με ποσοστό 31,2%, ξένοι θεσμικοί με 13,6%, εγχώριοι θεσμικοί με 2% και το 53,1% μοιράζεται σε λοιπούς επενδυτές.

Στους μετόχους πάντως περιλαμβάνονται, με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου, οι Jochen Muller και Deutsche Bank AG Frankfurt Clients A/C, οι οποίοι εμφανίζονται αντίθετοι στην πώληση του Υγεία, όπως προκύπτει από σχέδιο απόφασης που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της MIG για το επίμαχο θέμα της γενικής συνέλευσης. Οι εν λόγω μέτοχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν, στην πώληση του Υγεία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το προτεινόμενο τίμημα διάθεσης υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής αξίας του Υγεία, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην “πρόσφατη βελτιωμένη πρόταση της εταιρείας συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος Α.Ε., ήτοι πλέον του 1 ευρώ ανά μετοχή”.

Ερώτημα αποτελεί εάν θα υπάρξει παρέμβαση και από την πλευρά της Apostolopoulos, κατόχου του 5,18% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία και έτερος διεκδικητής του νοσοκομείου. Στη γ.σ. του Υγεία στις 2 Αυγούστου, νομικός εκπρόσωπος της πλευράς Αποστολόπουλου ανέγνωσε – εκτός διαδικασίας – επιστολή, σύμφωνα με την οποία η πλευρά Αποστολόπουλου δύναται να βελτιώσει την πρόταση που έχει καταθέσει ακόμη και άνω του 1 ευρώ.

Τούτων δοθέντων, αναμένεται να διαπιστωθεί εάν και πότε θα υπάρξει η κατάθεση τέτοιας πρότασης από τη G. Apostolopoulos Holdings και ποια μπορεί να είναι η συνέχεια, δεδομένης της ισχυρής μετοχικής συμμετοχής των πλευρών που επιθυμούν την ολοκλήρωση του deal με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας.