Πτώχευση «Ηλεκτρονικής»: Κατηγορώ εταιρείας για capital controls-Στην ανεργία 450 εργαζόμενοι

Σε καθεστώς πτώχευσης κήρυξε την Τετάρτη το Πολυμελές Πρωτοδικείο την Ηλεκτρονική Αθηνών, με αποτέλεσμα και τα 45 υποκαταστήματα της εταιρείας να κλείσουν και οι 450 εργαζόμενοι να βρίσκονται σε απόγνωση και αντιμέτωποι με την ανεργία.

Η εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών σε ανακοίνωσή της αναφέρει για το λουκέτο ότι «η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

“Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

“Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Ενταση στη συνέντευξη Τύπου της Ηλεκτρονικής

Οι 450 εργαζόμενοι

Το μεσημέρι της Πέμπτης οι εργαζόμενοι διέκοψαν τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε για το λουκέτο της Ηλεκτρονικής ο πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Στρούτσης, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της πτώχευσης και ζητώντας απαντήσεις σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

 

Όπως ανέφερε στο Mega, ο εργαζόμενος Βαγγέλης Κόικας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί μπαίνουν σε καθεστώς ανεργίας και φοβούνται ότι δεν θα λάβουν καν τις αποζημιώσεις τους.

Σημείωσε ότι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν πληρώθηκαν το προηγούμενο 15νθημερο του μισθού τους, αλλά και το δώρο του Πάσχα.

Τα προβλήματα στην επιχείρηση παρουσιάστηκαν από την έναρξη της κρίσης, το 2010. Βλέπαμε μια κατάσταση ότι οδηγούμαστε σε πτώχευση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν έκλεισε ένα υποκατάστημα στο Ηράκλειο, ανέφερε ο κ. Κόικας, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση στους εργαζόμενους για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΝΔ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αντέδρασε έντονα κατά της κυβέρνησης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, λέγοντας ότι «το κλείσιμο της “Ηλεκτρονικής” και η ανεργία 450 ανθρώπων, δείχνουν ποιος, πότε και πως ενταφίασε την ελληνική οικονομία».

ΠΟΤΑΜΙ

Επίσης, το Ποτάμι εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα. Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δε θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία. Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί».

Μάρδας: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις επενδύσεις Δημήτρης Μάρδας επιμένει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία», ενώ σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει»!

H ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη

Στην Κομισιόν φέρνει η Ευρωβουλευτής της Νέα Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη το θέμα του «λουκέτου» στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» καθώς πρόκειται για μια ακόμη μικρομεσαία επιχείρηση που έκλεισε λόγω εξωγενών οικονομικών συνθηκών.
Η κυρία Μαρία Σπυράκη ρωτά την Κομισιόν αν μπορούν οι έως χθες εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα όμως, ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπ’ όψιν τη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. έχει ως εξής:

«Με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε σε κατάσταση πτώχευσης την ελληνική εταιρία πώλησης ηλεκτρικών συσκευών “Ηλεκτρονική Αθηνών”, μετά από 66 χρόνια λειτουργίας.

Ως αποτέλεσμα από σήμερα 14/04/2016 θα παραμείνουν κλειστά τα 45 καταστήματα της εταιρίας, ενώ απολύονται οι 450 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην εταιρία.

Δεδομένου ότι η πτώχευση της εταιρίας οφείλεται πρωτίστως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών και τα capital controls, και συνεπώς συνδέεται με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στον κανονισμό για το Ε.Τ.Π.;

– Σκοπεύει να ανταποκριθεί θετικά και άμεσα σε ενδεχόμενη αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει στήριξη των 450 απολυθέντων της “Ηλεκτρονικής Αθηνών”, μέσω του ΕΤΠ;

– Έχει λάβει η Επιτροπή ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα άρσης των capital controls, που αποτελούν εξάλλου βασική αιτία για την πτώχευση της εν λόγω εταιρίας;»