Ψυχρολουσία για Τσακαλώτο από Βερολίνο: Μετά τον Αύγουστο οι αποφάσεις για το χρέος

Το πρώτο «ραντεβού» με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς είχε, το πρωί της Παρασκευής, στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς η διαπραγμάτευση για την μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση του χρέους μπαίνει στην τελική της φάση.

Μεταξύ άλλων, την πρώτη συνάντηση των δύο αντρών απασχόλησε η ελάφρυνση του χρέους καθώς και το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν μετά την συνάντηση ότι «διεξήχθη σε καλό κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκής πολιτικής, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο και ότι η τελική έκθεση των θεσμών αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε στην προβλεπόμενη διαδικασία και παρακάλεσε για υπομονή.

Η σημερινή αναφορά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραπέμπει τις αποφάσεις για το χρέος για μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τις 20 Αυγούστου.