Ψυχρολουσία από Σόιμπλε, στις αξιώσεις Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση στο Δημόσιο Χρέος.

Επιμένει:«Πρώτα τα μέτρα, μετά η συζήτηση για το χρέος».Το non paper του Μαξίμου.

Επιμένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαμηνύει χθες, την επομένη από τη συνεδρίαση ης Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους

Το Βερολίνο «δείχνει» τα δόντια του – Καταρρέει η ρητορική της κυβέρνησης για εφαρμογή των μέτρων με προϋπόθεση την απομείωση του χρέους – Τελικά ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός;

«Βόμβα» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο για το θέμα του ελληνικού χρέους.

lagard-merkel

Η λογική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «αποδομεί» δε πλήρως το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάζει ως προϋπόθεση εφαρμογής των σκληρών μέτρων, την απομείωση του χρέους.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν σημείωσε ότι: «Θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε και μετά να εξετάσουμε αν χρειάζονται μέτρα για το χρέος».

Η κυρία Τίζενχαουζεν, ανέφερε ότι το Βερολίνο θέλει εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και μετά θα εξεταστεί αν απαιτείται ελάφρυνση του χρέους.
Υπενθύμισε δε ότι στη συμφωνία του Eurogroup, στην οποία κατέληξαν και οι δυο πλευρές, αποφασίστηκαν περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Ωστόσο, χθες Κυριακή 9 Απριλίου, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν προηγηθεί λύση για το χρέος.
Η απομείωση του χρέους – που αποτελεί το βασικό αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου οι πολίτες να «καταπιούν» τα σκληρά μέτρα – αναμένεται να τεθεί στην πρώτη γραμμή της συνάντησης που έχουν σήμερα Μεγάλη Δευτέρα στο Βερολίνο η Καγκελάριος Μέρκελ και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιμένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαμηνύει σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τη συμφωνία της Μάλτας ένα «πρώτο βήμα» για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι ικανά να εντάξουν τη χώρα στο QE και αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.

Η ρητορεία Τσίπρα στους κομματικούς : Τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος προϋπόθεση για να εφαρμόσω τα μέτρα

κόφτης, Τσίπρας, έπιασε, δουλειά,

Το μήνυμα ότι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος « για να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν και τα μέτρα» έστειλε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας με ομιλία του τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσία μελών αλλά και των βουλευτών του κόμματος στη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας έδωσε τον τόνο λέγοντας πως: «υπάρχουν μέτρα που ούτε αναγκαία είναι, ούτε και θα τα επιλέγαμε ποτέ εμείς, αλλά ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν για προσδιορισμένα αντίρροπα που θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο που θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα».

Πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόνισε, και πρόσθεσε ότι «αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα τις εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό».

«Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για το χρέος»

Στο σημείο αυτό, είπε πως «μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε και ότι οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Λέγοντας πως στη συνέχεια θα πάρουν σειρά τα πλεονάσματα. «θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος» ανέφερε και εξήγησε ότι είναι η επόμενη διαπραγματευτική μάχη. Χωρίς μεσοπρόθεσμα για το χρέος για να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.

«Κάποιοι έσπευσαν να πάρουν την… ευλογία Σόιμπλε»

Σφυροκοπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «Κάποιοι είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση, κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, «είναι αυτοί που έσπευσαν να συναντήσουν το Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πάρουν την ευλογία του και να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση».
Το non paper του Μαξίμου για το χρέος –Τι δεν απαντά τελικά.. στον Σόιμπλε χθες βράδυ

Απαντήσεις για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και για το πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα, δίνει η κυβέρνηση με non paper. Το Μαξίμου επιχειρεί να αναλύσει το τι συμφωνήθηκε στη Μάλτα αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι παρερμήνευσαν τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε ο οποίος ζήτησε ψήφιση των μέτρων και στη συνέχεια οι αποφάσεις για το χρέος.

Όπως φαίνεται από το σημείωση, η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, θα τα περάσει από τη Βουλή αφού βεβαίως έχει ολοκληρωθεί το SLA και αφού το ΔΝΤ απαντήσει για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά τονίζεται:

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.